Header image

Asielzoekerscentrum Aalten sluit eind dit jaar deuren

AALTEN - Het asielzoekerscentrum (azc) in Aalten sluit dit jaar haar deuren. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag bekendgemaakt.

Reden voor de sluiting is een daling van het aantal asielzoekers in Nederland. Daardoor heeft het COA dit jaar nog maar 31.000 opvangplaatsen nodig voor de centrale opvang van asielzoekers.

45 locaties sluiten dit jaar of zijn inmiddels gesloten. Hieronder zijn de noodlocaties in Apeldoorn, Beuningen, Doetinchem en Rheden. 61 opvanglocaties blijven open. Dat zijn in ieder geval centra in Arnhem, Harderwijk en Nijmegen. Ook wordt de opvangcapaciteit van achttien locaties teruggebracht. Dit geldt onder andere voor de tweede locatie in Winterswijk. Het nieuwe azc in Apeldoorn staat nog steeds op de planning. 

Spreiding azc's belangrijk
Volgens het COA is 'een evenredige spreiding van locaties over het land van belang om het asielproces goed te laten verlopen.' Daarnaast zijn flexibiliteit, kwaliteit, duurzaamheid en financiën meegenomen bij het bepalen van de locaties die open blijven.  

Verhuizen in zomer
Voor de 204 asielzoekers en vergunninghouders die nu nog in het centrum in Aalten verblijven wordt een andere locatie gezocht. Het COA streeft ernaar gezinnen met kinderen zoveel mogelijk te verhuizen tijdens de zomervakantie, zodat kinderen het nieuwe schooljaar op een andere school kunnen beginnen. 

De komende periode wordt bekeken wat de sluiting betekent voor de medewerkers van de azc's.

Dit is een bericht van onze mediapartner Omroep GelderlandAnder nieuws