Header image

Eikenprocessierups in Aalten blijkt Stippelmot te zijn

AALTEN - Er ging op hemelvaartsdag een gerucht rond dat de eikenprocessierups nabij de Hofnar de boel aan het kaal eten was. Dit bleek een loos alarm te zijn. Het gaat niet on de eikenprocessierups maar om de stippelmot/rups.


In het voorjaar mineren grijsgele rupsen in jonge blaadjes. Later vreten ze aan bloemen en bladeren en kunnen ze de plant volledig kaalvreten. Spoedig worden kleine, dichte spinsels gemaakt, die later tot grote rupsennesten uitgroeien.
 


Foto: Gelre FM


De volwassen stippelmot legt groepen van 20 tot wel 50 eitjes op de takken van bomen of struiken. De larven die uitkomen beschutten zich gedurende de winter met de schaal waaruit ze kwamen en ook spinsel. In mei ontwikkelen ze zich tot rupsen en deze rupsen vreten alle blaadjes weg die ze op hun weg tegen komen. De rupsenkolonie beschermt zich ook tegen vogels door de spinsels. De rupsen zijn wit-geel met zwarte stippels aan elke zijde. Rond Juni ongeveer zal de rups dan uiteindelijk een vlinder worden. De overgang van rups naar vlinder zal ongeveer 4 tot 6 weken duren. Het is een witte vlinder met zwarte stippels op de vleugels. Gelukkig brengt de stippelmot maar 1 generatie rupsen voort per jaar.


Bestrijding van spinselmot
De spinselmot is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je zal er geen uitslag van krijgen zoals bij de eikenprocessierups. Het is dus aan te raden om niet direct naar giftige middelen te grijpen. Deze kunnen schadelijk zijn voor andere dieren als je ze gaat gebruiken. Als je de stippelmot toch wil bestrijden moet je dit best doen voor het stadium waarin de larve een rups wordt.


Als de vlinders zijn uitgevlogen krijgt de boom gewoon weer nieuw blad.

Foto's: Gelre FM



Ander nieuws