Header image

Koning opent ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’

AALTEN - De tentoonstelling is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 en is een uniek samenwerkingsverband tussen 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea. Voor het eerst presenteren zij hun collecties gezamenlijk op één plek en onderstrepen zo het belang van deze voorwerpen en hun verhalen.

De tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam neemt de bezoeker mee naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog en geeft aan deze oorlog voor jong en oud een betekenisvol gezicht. Achter elk voorwerp schuilt een gebeurtenis die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken aan de jaren 1940-1945. Zelfs de kleinste voorwerpen bevatten grote verhalen.

Ad van Liempt vertelt bij de opening van de bijzondere expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ dat van alle bijdragen het verhaal van het het Onderduikmuseum Markt 12 - de ontsnapping tijdens de razzia in Aalten - zijn favoriet is. Hij gaat vervolgens uitgebreid in op het verhaal van de Scheveningse kap en het ‘onderduikdorp' Aalten. De unieke expositie, met 100 voorwerpen die hij heeft geselecteerd uit de collecties van 25 musea, is op 4 februari door Koning Willem Alexander geopend. Ook de directeur van de Aaltense Musea, Gerda Brethouwer, wordt door hem nog genoemd in zijn inleiding. Van Liempt geeft aan dat hij getroffen werd door de kennis, toewijding en passie van de mensen van de 25 deelnemende oorlogs- en verzetsmusea.

Een select gezelschap gaat vervolgens met Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander langs een aantal vooraf geselecteerde voorwerpen, waaronder de Scheveningse kap. De koning had veel interesse in het verhaal; hij vond het zeer opmerkelijk dat Gerrit Hoopman met een rok op een herenfiets kon ontsnappen! Gerda Brethouwer schonk hem een boek met Aaltense verhalen en drie exemplaren van het stripboek 'De Schuilhoek/Das Versteck', dat gaat over Markt 12, voor de drie dochters van koning Willem Alexander en koningin Maxima. Hij denkt dat ze daar heel blij mee zullen zijn: “ze verslinden dit soort verhalen.”

Naast de Scheveningse kap brengt het onderduikmuseum Markt 12 in de tentoonstelling ook het originele en vervalste persoonsbewijs van de Joodse Salli Schwarz uit Winterswijk onder de naam Pieter de Graaf onder de aandacht. De expositie is nog tot en met 5 mei te bezoeken en in het onderduikmuseum Markt 12 wordt ook ingegaan op de twee verhalen.

Zie voor de meest recente informatie: www.aaltensemusea.nl Aaltense Musea: Markt 12-14-16 7121 CS Aalten



Ander nieuws