Header image

Na ruim 400 jaar wordt er in Bredevoort weer bier gebrouwen

BREDEVOORT- Zondag 27 maart zal de geschiedenis ingaan als een historische dag voor Bredevoort. Na ruim 400 jaar werd er in het stadje weer bier gebrouwen. In de ambachtelijke bierbrouwerij 'De Borghman' op 't Zand is men vanaf eind september 2015 actief met alles wat met bier te maken heeft. Het brouwen van bier deed men nog niet. Bijna een jaar geleden, in april 2015 kwamen Gerco en Carin Honders en Robert en Lynne van Doorn met het plan om in de voormalige school op 't Zand van start te gaan met een ambachtelijke brouwerij. Na vele maanden van hard werken, verbouwen en inrichten van de voormalige klaslokalen, ging men tijdens Bredevoort Schittert van start met een proeflokaal  en verkooplokaal van bier. Uit ruim 50 biersoorten heeft men intussen keuze. Op Eerste Paasdag ging men in het 'brouwlokaal' van start met het brouwen van het eerste bier, een proef batch. Dit is een proef hoe men op de beste wijze bier kan brouwen. Gerco Honders van bierbrouwerij 'De Borghman': "Voor het brouwen van bier heb ik géén opleiding gevolgd, wel heel veel literatuur gelezen en gekeken hoe het er in andere brouwerijen gemaakt wordt. Deze proefbatch bestaat uit het maken van 20 liter blond bier". Op zondagmiddag werd het mout gemalen en hierna werd hop toegevoegd in een kleine brouwerijketel met 20 liter inhoud. Na dit proces, waarbij men moet letten op de juiste temperatuur en toevoeging van ingrediënten moet het blond bier nog ruim twee maanden gisten. Hierna weet men pas hoe het bier zal smaken. Dat men in Bredevoort van start gaat met een bierbrouwerij is niet vreemd. In het vestingstadje waren ruim 400 jaar geleden liefst tien bierbrouwerijen, temidden van ruim 200 huizen. In het stadje werd bier in plaats van water gedronken, dat was veiliger dan water. Het alcoholpercentage lag dan wel lager dan onze bieren tegenwoordig bevatten, maar het was bier! Bredevoort is van oorsprong een garnizoensstad en had veel legers te bevoorraden. De manschappen moesten wat te drinken hebben.

Water was niet veilig, in die tijd was er nog geen rioolstelsel, water kon men beter niet drinken. Bier was dus veiliger! Het is dus niet vreemd dat zich weer opnieuw een bierbrouwerij in Bredevoort gevestigd heeft.

Stadsbrouwerij 'de Borghman' op 't Zand biedt nu al de keus uit liefst 50 verschillende speciaal bieren. Ook de niet bierliefhebber kan in de voormalige school op 't Zand aan zijn trekken komen. Naast het gerstenat kan men in het proeflokaal terecht voor gewoon fris, koffie, thee en wijn.

Tosti's, pannines en Achterhoekse tapas worden allemaal met streekproducten bereid. In de loop van dit jaar kan men bij Stadsbrouwerij 'De Borghman'

terecht voor liefst zes ambachtelijke gebrouwen eigen bieren. In het hoogseizoen is 'De Borghman' dagelijks geopend van 10.00 tot 23.00 uur. Meer info op: www.deborghman.nl

 

Tekst en foto's: Leo van der Linde.        

 



Ander nieuws