Header image

Nieuwe koers voor herinrichting Aaltense Goor en Zwarte Veen

AALTEN - Samenwerkende partijen onderzoeken een nieuwe koers voor project Aaltense Goor en Zwarte Veen. Zij willen een nieuw plan maken dat minder risico’s met zich meebrengt en op ruimer draagvlak kan rekenen. In deze nieuwe koers staat het landschap centraal. Uit het onderzoek van de afgelopen maanden blijkt dat de huidige inrichtingsschets te veel risico’s met zich mee brengt en dat er daarom te weinig maatschappelijk draagvlak voor is.

 

Nieuwe inzichten
De afgelopen maanden is de haalbaarheid onderzocht van de voorliggende inrichtingsschets. De gebiedspartners hebben alle ‘plussen’ en ‘minnen’ in beeld gebracht van onder andere de juridische consequenties en de landschappelijke, ecologische, hydrologische en landbouwkundige kwaliteiten. Hieruit blijkt dat er grote juridische risico’s aan de inrichtingsschets kleven. Per saldo is er te weinig zekerheid dat de baten opwegen tegen de kosten en de risico’s. Daardoor is er voor het huidige plan te weinig maatschappelijk draagvlak. De samenwerkende partijen hebben daarmee geconcludeerd dat de huidige inrichtingsschets van tafel is en dat zij een nieuw plan willen gaan maken. 

 

De bestuurlijke vertegenwoordigers kiezen nu voor een nieuwe koers met de volgende vijf hoofdpijlers:

-Het Aaltense Goor als landschapsreservaat staat centraal;

-Inrichting en beheer richt zich op de reeds verworven gronden, direct grenzend aan het Aaltense Goor (ten westen van de Boterdijk), het Aaltense Goor en het Zwarte Veen;

-Daarbij is de insteek gericht op landschap, waterberging en hydrologisch herstel met respect voor bestaande natuurwaarden;

-De resterende reeds verworven grond wordt ingezet ten behoeve van landbouwstructuurverbetering (kavelruil) tezamen met andere beschikbare grond in de omgeving;

-Landbouw en bewoners in de directe omgeving meer betrekken bij het (biologisch) beheer middels een nader uit te werken samenwerkingsvorm.

 

Samenwerking in het gebied
Staatsbosbeheer, LTO Noord afdeling Oost Achterhoek, gemeente Aalten, gemeente Oude IJsselstreek, provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel werken samen met de bewonerswerkgroep (vertegenwoordiging van grondeigenaren/agrariërs in het gebied)  en andere belangenorganisaties (o.a. Stichting Natuur en Milieu Aalten, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en stichting Vennemarke) aan het project. Het doel is om te komen tot een haalbaar en betaalbaar plan, dat voor alle partijen een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie. Door landbouw, water, natuur, recreatie, cultuurhistorie, landschap en leefbaarheid meer op elkaar af te stemmen, wordt het gebied nog aantrekkelijker.

 

Inrichtingsschets
De inrichtingsschets die tot nu toe voorlag, is een soort vlekkenkaart voor de doelen landbouw, natuur, landschap, water en recreatief medegebruik. De bestuurlijke groep van de gebiedspartners heeft in december 2014 ingestemd met het onderzoeken van de haalbaarheid van deze inrichtingsschets. Deze is nu niet haalbaar bevonden.



Ander nieuws