Header image

Normaalgitarist Jan Wilm Tolkamp komt met debuut-album

AALTEN – Het contrast kan haast niet groter. Toerde Jan Wilm Tolkamp uit Aalten tien jaar lang met Normaal langs dampende feesttenten door het hele land, onlangs leverde hij zijn eerste soloalbum af. Waarmee hij met ‘kleine liedjes’ de gevoelige snaar weet te raken. “Heel erg bijzonder om zo alles in mijn eentje te doen.”

 

De basis voor het album ‘Vrijheid van denken en doen’ werd gelegd tijdens een theatertour met Arjan Erkel, de cultureel antropoloog van Artsen Zonder Grenzen die in de zomer van 2002 in Dagestan werd ontvoerd door moslimrebellen.
“Twee jaar lang zat hij vast in een hol onder de grond. Een van de manieren om zich mentaal staande te houden, was de muziek. In zijn hoofd, want een radio had hij niet. Eigenlijk onvoorstelbaar als je je dat bedenkt.”
 

Toen Erkel besloot om zijn belevenissen te bundelen tot een theatershow vroeg hij Tolkamp om hem muzikaal te begeleiden. De twee verzorgden een kleine veertig voorstellingen. Voor Tolkamp een compleet nieuwe ervaring. “Ik heb met Normaal veel opgetreden in theaters, maar dan ging het telkens om de muziek. In dit draaide het om de teksten. En dan merkte je dat tijdens die verhalen het publiek heel aandachtig zat te luisteren en dat mensen ontroerd raakten. Dan werd het nóg stiller in de zaal dan het al was.”
 

Tolkamp hoorde de verhalen van Erkel dus tientallen keren voorbij komen. “Als ik dan na afloop in mijn auto in mijn eentje naar huis reed, ging ik erover nadenken. En besefte ik dat je die teksten ook van een andere kant kon bekijken. Niet per se vanuit mijn gezichtspunt, maar van twee, drie andere kanten.”
De theatertour met Arjan Erkel sloeg dusdanig aan dat de show vanaf september een vervolg krijgt, waarna er een seizoen aan wordt vastgeplakt. “Na afloop van voorstellingen kreeg ik telkens hele enthousiaste reacties. En werd me veelvuldig de vraag gesteld of ik die nummers niet op cd had.”
 

Waarop Tolkamp op het idee kwam zijn eigen draai aan de nummers te geven. In zijn geliefde Achterhoekse moerstaal. Waarbij hij zich behalve door Erkels situatie ook door zijn eigen achtergronden liet inspireren. Want de Aaltenaar heeft een hectische tijd achter de rug. Zo kampte hij lange tijd met de ziekte van Lyme. En die hakte er flink in. “Een heel jaar lang kon ik helemaal niets, zelfs gitaarspelen lukte niet meer.”
 

Het zijn zodoende stuk voor stuk nummers met een boodschap geworden. Waaronder ‘Memento Mori’, het openingsnummer. Een nummer dat Tolkamp opdroeg aan zijn moeder, die overleed ten tijde van de tour met Arjan Erkel. “Het nummer betekent ‘besef dat je sterfelijk bent’. Als je dat dan tot je laat doordringen, besef je des te meer dat je eigenlijk vooral gewoon van het leven moet genieten.”
Het album ‘Vrijheid van denken en doen’ is verkrijgbaar bij Wim’s Muziekkelder in Doetinchem en via jwt.shirt@gmail.com.

 

Foto: Marcel te Brake



Ander nieuws