Header image

Succesvolle mini-hackathon op het Schaersvoorde

AALTEN - Parallel aan de MS Hackathon is op het Schaersvoorde (middelbare school in de achterhoek) de zogenaamde ‘mini-hackathon’ uitgevoerd. Technasiumleerlingen uit vwo 4 en vwo 5 gingen met het project aan de slag. Het Technasium-onderwijs zorgt ervoor dat de leerlingen te maken krijgen met het werkveld. Bedrijven door heel Nederland zijn de opdrachtgevers voor deze projecten zodat de leerlingen kennismaken met verschillende beroepen
 

Mobile Doctors was dit project de opdrachtgever. Leerlingen moesten in teams van twee tot vier personen een probleem bij mensen met MS achterhalen. Zij hadden alle vrijheid om het probleem op een door hen zelfgekozen manier aan te pakken. Het eindproduct mocht een applicatie, een tastbaar product of heel iets anders zijn.  De ‘mini-hackathon’ was dus een nieuwe projectvorm, die in de toekomst wellicht vaker op scholen zal worden toegepast.  Het uiteindelijke product moesten de leerlingen vorige week presenteren en Mobile Doctors mocht hier samen met Anne Lenderink, expert met ms, jureren.
 

Ideeën
Tijdens de pitches op 15 juni werden de ideeën gepresenteerd. Onder andere was er een app die studenten met MS ondersteund. Zij kunnen via de app makkelijk in contact komen met docenten en het is mogelijk om gemiste colleges via video terug te kijken.

Daarnaast is er een rollator ontworpen die verschillende tools heeft. Je kan er een stoel en trap uitklappen en verschillende dingen aan ophangen. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn bij het tuinieren.  Ook heeft een groepje leerlingen zich bezig gehouden met een applicatie waarin het draait om stress te verminderen. Zij hebben literatuurstudies rondom stressreductie omgezet in oefeningen die je kan doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld muziek en bepaalde bewegingsoefeningen. Het onderwerp “bewegen” kwam in nog een paar presentaties aan bod in de vorm van apps over sport en voeding.
 

Winnaar
Maar er kon maar één groep de winnaar zijn en dat waren de heren van de app “Access”. Aaron Eichler, Niek Klein Wolterink, Niels Wensink en Roy Schieven hebben zich bezig gehouden met de ontwikkeling van deze app. De app is bedoeld om mensen met MS te ondersteunen tijdens het vinden van de weg in de stad. Veel mensen met MS geven aan het moeilijk te vinden om bijvoorbeeld dagjes uit te plannen. Het is moeilijk om vanaf de thuissituatie in te kunnen schatten hoe het met de toegankelijkheid gesteld is van je bestemming. Vaak zijn de obstakels die als hinderlijk worden ervaren niet te overzien. Dit levert op voorhand al veel stress en onzekerheid op. Om dit te tackelen is deze app bedacht. Er wordt rekening gehouden met trappen, drempels en een brede doorgang zodat de rolstoel er langs kan. Daarnaast worden de restaurants en andere faciliteiten aangegeven op de kaart. Deze worden gerankt in de mate van toegankelijkheid en rolstoelvriendelijkheid. Met behulp van deze app kunnen mensen met MS een makkelijk overzicht krijgen van geschikte uitjes en faciliteiten in een stad.
 

Access, living without limits
De gebruiker maakt eerst een profiel aan waar in hij/zij haar gegevens invult. Gegevens als naam, geslacht, username en taal moeten worden ingesteld. Daarnaast moet je ook aangeven of je in een rolstoel zit en of je gebruik wilt maken van de chatfunctie. De app staat in verbinding met je GPS signaal. De app geeft een kaart weer met een overzicht van faciliteiten in de buurt van waar jij staat. Deze worden gerankt van één tot vijf. Dit getal staat voor de mate waarin de locatie toegankelijk is. Als bijvoorbeeld een restaurant een nummer vijf scoort wil dit zeggen dat deze locatie rolstoel vriendelijk is. Geen trappen, goede doorgang tussen de tafels en een rolstoel vriendelijk toilet. Hoe lager het getal hoe ontoegankelijker de locatie is. Deze ranking kunnen restaurants zichzelf geven online. Ook kunnen de gebruikers van de applicatie een ranking of review toevoegen over de locatie.
 

De app kan ook dienen als navigatie en houdt in de navigatie rekening met de eventuele rolstoel die via die weg moet. Hierbij wordt de beste route aangegeven waarmee je geen obstakels tegen komt.
 

Daarnaast heeft de app ook een chatfunctie. Gebruikers kunnen hiervan gebruikmaken indien zij dit zelf hebben ingesteld. Op de kaart kan je zien waar iemand anders met de app zich bevindt. Met deze persoon zou je contact kunnen opnemen om bijvoorbeeld tips te vragen. De jongens hadden een mooie presentatie met een zelfgemaakt design:

</iframe

Ander nieuws