Header image

Unieke Hoornindustrie als route te beleven

AALTEN - Eindelijk is het mogelijk de hoornindustrie, die alleen in Aalten en omgeving floreerde, te volgen. De historische wandelroute voert langs plekken waar zich deze industrie manifesteerde. Dat kan een woonhuis zijn, een plek waar een fabriek heeft gestaan, een plein, een straat of een eerst gelegde steen.

De hoornindustrie in Aalten ontstond in het midden van de 19e eeuw en vormde een unicum in Nederland; nergens anders hebben hoorndraaierijen gestaan. Er werden in Aalten dus unieke producten gemaakt, aanvankelijk vooral lange pijpenstelen en pijpen, vervolgens knopen en later ook luxe artikelen zoals handvatten voor paraplu’s en wandelstokken, kammen, snuifdoosjes, naaldenkokertjes, seinfluitjes, messenheften. Als materiaal werd buffelhoorn gebruikt, dat uit Azië en Zuid-Amerika werd geïmporteerd. De buffels werden hier niet speciaal voor gefokt of gedood. Al het materiaal werd gebruikt en wat overbleef werd over akkers verspreid als voeding voor de aarde. Heel duurzaam dus. De knopenfabriek Dutch Button Works in Bredevoort deed internationale zaken en exporteerde naar veel landen.

Met de komst van plastic en massaproductie verdween deze industrie, die een bloeitijd kende tot na de Tweede Wereldoorlog. In het Aaltens Industrie Museum is veel informatie te vinden over de hoornindustrie en de producten daarvan. Binnenkort wordt daar ook de BUCLO collectie aan toegevoegd; een indrukwekkende collectie tabacologische voorwerpen, met hoornen elementen.

De hoornroute is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen de VVV Aalten, het Aaltens Industrie Museum, de nazaten van de hoornindustrie, de gemeente Aalten en het Stichting Achterhoek Toerisme (STAT). De route start vanaf de VVV in Aalten en eindigt in Bredevoort. De route wordt op 16 mei a.s. tijdens een feestelijke bijeenkomst in de centrale hal van de Aaltense Musea geopend door burgemeester Berghoef. Zie ook www.aaltensemusea.nlAnder nieuws