Header image

Veel belangstelling bij Nationale Herdenking Aalten

AALTEN- Ondanks het gure weer was er donderdagavond 4 mei veel belangstelling voor de Nationale Herdenking bij het monument aan de Wehmerstraat in Aalten. Een trompettist van Muziekvereniging: 'De Eendracht'

Aalten gaf het taptoesignaal, waarna er twee minuten stilte in acht werd genomen. Vervolgens werden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Tijdens deze herdenking werden alle slachtoffers van oorlogshandelingen en vredesmissies waar ook ter wereld herdacht. Daniël Logmans, leerling van het Christelijk College Schaersvoorde, las een eigen geschreven gedicht voor.

Hierna kon men luisteren naar het muziekkorps: 'De Eendracht': Salvation is created. Namens het gemeentebestuur legden de wethouders Henk Rijks en Henk Wiltink een krans. De heer van Gelder en de heer Golub legden namens de Joodse gemeente een bloemstuk. Ylse Kempink en Daniël Swijtink legden namens het Christelijk College Schaersvoorde een krans. De heer en mevrouw Kraaijenbrink legden namens de Aaltense Musea een bloemstuk. Mevrouw de Groot en de heer Brethouwer legden een bloemstuk en deden dit namens het Beraad van Kerken. Hiertoe behoren de Euregio Christengemeente Aalten/Bocholt, de Christelijk Gereformeerde Kerk Aalten, de Protestantse Kerk Aalten en de Rooms Katholieke Kerk Aalten. De leden van de Werkgroep Aalten Oranje legden allemaal rozen bij het monument. De declamatie werd verzorgd door mevrouw Ankh Gussinklo getiteld: 'Groene Grensovergang...'.

Wethouder Henk Rijks hield een indrukwekkende toespraak: "Al 72 jaar, sinds het einde van de tweede wereldoorlog in 1945, is er vrede in ons land. De meesten van ons hebben de oorlog niet meegemaakt. We lezen de krant en zien de beelden op TV van aanslagen en oorlogen. De grootste dreiging is op dit moment radicalisering en terrorisme. Extremisme vormt een serieuze bedreiging voor onze nationale veiligheid, democratie en vrijheid. Onze regering neemt maatregelen om terrorisme te bestrijden en aanslagen te voorkomen. Tegelijk is het belangrijk te blijven inzetten op vreedzaam samenleven van verschillende groeperingen in ons land. Want dat is nog steeds een kenmerk van de vrijheid, waar de mensen die we op 4 mei herdenken, hun leven voor hebben gegeven. Juist omdat de meesten van ons het gevoel dat bij oorlog hoort niet kennen, moeten de verhalen steeds worden verteld en gehoord. Ik blijf hoopvol, want ik kwam onlangs in onze gemeente kinderen tegen, ditmaal van het Ulenhof uit Doetinchem, die vragen stelden over onze Stolpersteine en de onderduikers in ons dorp, verhalen die ze uit ons Onderduikmuseum hadden meegekregen en waarbij ik ze kon wijzen op de plek van de synagoge en de verhalen die daar bijhoren en gelukkig niet vergeten worden. Wat de Joodse gemeenschap overkwam, mag zich niet herhalen!

Door die verdrietige, gruwelijke, ontroerende en heldhaftige verhalen met elkaar te delen, beseffen we hoe kostbaar onze vrijheid is. En voelen we hoe waardevol het is die vrijheid door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Dus laten we hier bij dit oorlogsmonument, met elkaar herdenken en elkaar helpen herinneren. Met woorden, met bloemen, met muziek en elkaar helpen herinneren, door twee minuten stil te zijn".

 

Tekst: Leo van der Linde.

Foto's: Leo van der Linde.  

 



Ander nieuws