Header image

Veel belangstelling voor Verhalendag Aaltense Musea

AALTEN- Zaterdag 8 april was er al bijtijds veel belangstelling voor de Verhalendag van de Aaltense Musea. Er werd die dag een grensoverschrijdende Verhalendag georganiseerd in het Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten. Hiermee haakt het museum aan bij de Nationale Museumweek, van 4 t/m 9 april, die dit jaar 'Ons Echte Goud' als thema heeft. Men begon 's morgens met de presentatie met filmfragmenten van Joop Levy. Als jongen van acht jaar zat hij samen met zijn moeder ondergedoken bij de familie Ebbers in Lintelo.

Huug Haytink gaf vervolgens een rondleiding door Markt 12. Veel belangstelling trok de expositie van de hoornindustie in de expositiezaal van het museum. Hierbij passend werd een lezing gehouden in een volle zaal in het Infolab van het museum. Herman te Gussinklo Ohman, de laatste directeur van de Dutch Button Works (DBW), de knopenfabriek in Bredevoort hield een lezing onder de titel: "de laatste knoop". Hij was directeur van deze fabriek van 1970 tot 1976 dus tot aan de sluiting van deze fabriek. Na

1945 beleefde de knopenfabriek in Bredevoort een hoogtepunt. Er was veel vraag naar knopen. Veel thuiswerkers hielden zich bezig met het opnaaien van knopen op kaarten. De hoornen knopen vonden hun weg naar de confectiefabrieken. Vertegenwoordigers van het bedrijf gingen op pad met een colbertjasje dat van diverse aan elkaar genaaide stukjes stof was samengesteld; een veelkleurig model. Op elk stukje stof waren de voor die stof meest geschikte knopen genaaid. In de jaren zestig van de vorige eeuw ging men over op de productie van kunststofknopen. Door de opkomst van de knopenindustrie uit 'lage lonen landen' werd het uiterst moeilijk om te blijven concurreren. Herman te Gussinklo; "uit die landen kwamen de knopen kant en klaar naar ons land. Wij konden voor die prijs de grondstof er in ons land niet voor inkopen". In 1976 zag men zich genoodzaakt om de DBW in Bredevoort te sluiten. Herman te Gussinklo zweert nog wel aan de buffelhoornen knopen.

"Wanneer ik een nieuw colbertjasje koop, gaan de synthetisch knopen eraf en zet ik de buffelhoornen knopen aan mijn nieuwe jasje". Tijdens de Verhalendag was er ook veel belangstelling voor de lezing van Evert de Niet uit Scheveningen. Hij vertelde er zijn verhalen over de evacuees in Aalten.

In de Aaltense Musea is hiervoor een speciale Scheveningenkamer ingericht.

Er was veel belangstelling voor deze dag. In het Museum waren ook verhalenvangers aanwezig. Het museum is zeer geïnteresseerd in verhalen over het onderduiken en verzet tijdens de tweede wereldoorlog, de textielindustie en de unieke hoornindustrie. Deze werden opgetekend zodat ook anderen daarvan kunnen genieten.

 

 

Tekst: Leo van der Linde.

Foto's: Leo van der Linde.

 

 



Ander nieuws