Header image

Achterhoeks Asperge Gilde stevig in de steigers voor 2013

ACHTERHOEK - De asperges ontwaken langzaam uit hun winterslaap. Nog even en de witte kopjes laten zich weer zien. Reden voor het Achterhoeks Asperge Gilde (AAG) in het seizoen 2013 nadrukkelijk van zich te doen spreken. Het verband, klaar voor zijn tweede jaar in successie, verheugt zich in een groeiend aantal leden. Steeds meer restaurateurs onderkennen het belang van gebundelde kracht.

Het AAG beoogt het (doen) bevorderen van de aspergecultuur in brede zin in de Achterhoek, na Limburg en Noord-Brabant het belangrijkste aspergebied van ons land. Daarbij gaat het in het bijzonder om het verbeteren van de teelt, het verfijnen van de bereidingswijze en het stimuleren van de consumptie. De aangesloten bedrijven, vooral restaurateurs en telers, garanderen hoge kwaliteit. Ze zijn onder meer herkenbaar aan een bord bij de entree.

Het aspergeseizoen 2013 wordt landelijk op donderdag 11 april geopend in De Efteling te Kaatsheuvel. Het Achterhoeks Asperge Gilde trapt een week later - op 18 april - af in Villa Ruimzicht in Doetinchem. Dat gebeurt met een bijzondere culinaire manifestatie. Een bekende Achterhoeker wordt tijdens de samenkomst namens het AAG door de Confrérie de l’Asperge Limbourgondië uitgeroepen tot ambassadeur van de asperge. Vorig jaar viel de eer te beurt aan meesterkok Toine Smulders, uitbater van Villa Copera te Tolkamer en restaurant Wolfersveen te Zelhem.

Initiatiefnemers Leo ten Have en Paul de Gram van Goed uit in de Achterhoek (website en glossy) zijn verheugd over de positieve ontwikkelingen rond het gilde. "De Gelderse Achterhoek kent een rijke culinaire traditie. Fijnproevers komen van heinde en ver om zich in onze regio te laven aan spijs en drank. Sinds de jaren tachtig is het ‘witte goud’ in Oost-Gelderland in opmars. Restaurateurs en telers spannen zich maximaal in om asperges zo aantrekkelijk mogelijk op tafel te krijgen. Vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jan) siert de ‘koningin onder de groenten’ menig mooi gedekte tafel. Dat betekent ronduit genieten."



Ander nieuws