Header image

Achterhoekse ‘Visaovond’ in de DRU Cultuurfabriek

ULFT -  Hoe lekker en duurzaam is de vis? Dinsdag 17 april organiseert Slow Food Achterhoek een informatie- en proefavond over vis. In de DRU Cultuurfabriek geven vanaf 19.00 uur deskundigen, vissers en vishandelaren hun visie op duurzame visserij en bereiding ervan.  Vis is lekker, maar de vis moet natuurlijk wel blijven! Wat kunnen we daar vanuit de Achterhoek aan doen? Ook Achterhoekers houden van vis. Er is steeds vaker duurzame vis beschikbaar of we horen hierover. Duurzame vis? Wat is dat eigenlijk? We lezen dat paling inmiddels een bedreigde  diersoort is en dat er  overbevissing is en kweekvis  in opkomst. Maar wat is het verschil met wilde vis en in welke seizoen kun je welke vis het beste eten en wat doen vissers eigenlijk? Veel vragen en voor de ‘lekkerbek’ en nuttig om eens even in de achtergronden van vis te duiken. Want lekker is leuk, maar de vis moet er wel blijven natuurlijk!  Slow Food Achterhoek organiseert deze avond in samenwerking met haar leden. Een bijzonder visavondje om meer te weten en natuurlijk te proeven. En zo draagt de Achterhoek vanuit het binnenland haar steentje bij aan het behoud van een mooie visstand. Maurits Steverink, voorzitter van Slow Food Achterhoek ontvangt op 17 april Nathalie Steins van MSC. Het keurmerk MSC staat voor duurzame vis, Steins (Manager Benelux) geeft uitleg over het keurmerk, waar het voor staat en waar de consument het kan krijgen.   Het beste om te vernemen hoe het zit met vis, is om het te vernemen van de vissers zelf. Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg uit Lauwersoog, van Goede Vissers, zetten zich al jaren in als vissers om duurzaam te werken en zetten zich binnen Slow Food hiervoor in. Harde werkers en mensen uit de praktijk. Ze zullen hun ervaringen uit de praktijk melden.  Rutger Kooij uit Spakenburg is de visleverancier van Wijnand Hendriksen. Een praktijkman, van jongs af actief met vis en heeft uiteindelijk een groothandel opgestart, m.n. gericht op de visspeciaalzaken. Rutger zal ingaan op de Hollandse vis en zijn ervaringen als groothandel met duurzaamheid in de viswinkels. Proeverij: vis en wijn! Aansluitend aan het informatieve programma heeft een proeverij plaats. Deze is samengesteld samen met Slow Food lid Wijnand Hendriksen, van vishandel Hendriksen uit Doetinchem. Hij zal ingaan op de diverse vissoorten, vis van het seizoen en tips over fileren, schoonmaken, bewaren en het bereiden van vis.   De koks van het Schaftlokaal DRU, zullen in samenwerking met Wijnand Hendriksen een  proeverij verzorgen. O.a. met puur Hollandse vis van het seizoen, zoals (onder voorbehoud i.v.m. beschikbaarheid) Makreel, Mul of Poon, Harder, Oosterschelde kreeft en Hollandse Garnaal (zonder kilometers!). Slow Food lid Bob Schoemaker van wijnhandel Schoemaker zal enkele wijnen laten proeven die goed bij deze vissen passen. Aanmelden Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de mail mailto:achterhoek@slowfood.nlDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.tot uiterlijk 15 april. De avond heeft plaats bij de DRU (Hutteweg 24 Ulft). De kosten bedragen 12,50 euro per persoon voor Slow Food-leden en voor niet-leden 15,00 euro per persoon.  Dit is incl. koffie bij ontvangst, de vis- en wijnproeverij en documentatie over duurzame vis. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Kijk voor het totale programma en informatieve links op http://www.slowfood.nl/Achterhoek Slow Food Achterhoek staat op de eerste plaats voor genieten, aan tafel met anderen, voor eetcultuur, voor het opdoen van kennis over de achtergrond van ons eten. Wij vinden dat ons eten moet smaken. Daarnaast staat Slow Food voor ecogastronomie. Kort gezegd met wat je eet, bepaal je wie je steunt. Koop je het vlees bij de lokale ambachtelijke slagerij of vleesboerderij, dan steun je de Achterhoek op economisch vlak. De producten moeten naast lekker smaken ook ambachtelijk, seizoensgebonden, diervriendelijk en duurzaam geproduceerd. Producenten moeten een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk. Slow Food heeft dat vertaald in lekker, puur en eerlijk. Inmiddels actief in 153 landen.

Ander nieuws