Header image

Bekende Duitse componist naar Winterswijk

WINTERSWIJK - Het harmonieorkest van Muziekvereniging Excelsior Winterswijk neemt in het najaar deel aan het KNMO muziekconcours in Zutphen, in de eerste divisie. Eén van de twee grote werken die gespeeld zullen worden tijdens het concours is “Der Traum des Oenghus” van de Duitse componist Rolf Rudin.

Als onderdeel van de voorbereiding op het concours heeft muziekvereniging Excelsior een bijzonder initiatief genomen. Ze heeft deze bekende Duitse componist uitgenodigd om naar Winterswijk te komen. Rolf Rudin zal samen met het harmonieorkest en dirigent Henk-Jan Heijnen een avond repeteren aan het werk “Der Traum des Oenghus”. Rolf Rudin spreekt zeer gepassioneerd over zijn composities en is als componist natuurlijk als geen ander in staat om zijn muzikale opvattingen en bedoelingen duidelijk te maken. Daarnaast zal er eerder op de middag een interactieve workshop worden georganiseerd voor dirigenten uit het hele land. Het belooft een zeer interessante, inspirerende dag te worden voor muzikanten en dirigenten.

Veel internationale prijzen voor Rudin
Rolf Rudin (1961) is woonachtig in de omgeving van Frankfurt am Main. Hij studeerde directie en compositie aan de Frankfurter Musikhochschule. Ook heeft hij een studiebeurs gewonnen, waarmee hij een half jaar heeft gestudeerd in Parijs. Sinds zijn studie werkt hij als freelance componist.

Rolf heeft vele composities geschreven, veelal in opdracht van organisaties, orkesten, ensembles, koren en muzikanten in Duitsland en daarbuiten. Hij heeft veel internationale prijzen gewonnen met zijn composities. Intussen zijn de werken van Rudin verschenen op meer dan 60 cd’s in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Italië, Australië, Ierland en de USA.

Diverse bekende composities van Rudin vormen een verplicht werk tijdens diverse (internationale) muziekwedstrijden. Zo is “Der Traum des Oenghus” vanaf 1995 verplicht geweest bij diverse wedstrijden in de Duitstalige landen. In 2001 was “Vom Ende der Zeit” verplicht werk tijdens het WMC in Kerkrade. Andere bekende werken zijn: “Die Druiden”, “Ferne Weite”, “Firmament” en “Bacchanale”.

Workshops voor dirigenten en repetitie met orkest
Op maandag 20 juni, is er van 15.00 tot ca. 17.00 uur een interactieve workshop voor dirigenten uit geheel Nederland. Rolf Rudin zal vertellen over zijn werken, zijn werkwijze en inspiratie als componist. Hij zal onder andere aan de hand van partituren meer inzicht en verdieping geven in zijn muziek. Ook is er ruimschoots de tijd voor vragen van de deelnemers en onderlinge interactie. Kortom een laagdrempelige, inspirerende middag voor muzikaal professionals.

In het avondprogramma, van 19.45 tot 22.00 uur, staat het werk “Der Traum des Oengus” centraal. Rolf Rudin zal samen met dirigent Henk-Jan Heijnen en het harmonieorkest repeteren. Hierbij zijn ook de workshopdeelnemers uitgenodigd. Een mooi muzikaal praktisch vervolg op de middag. Muzikale verdieping, klankkleuren en opvattingen zullen aan bod komen. Deelnemers kunnen ervoor kiezen om het gehele programma met Rolf Rudin mee te maken (€60,- incl. drankjes), of alleen de workshop of repetitie (€35,- incl. drankjes). De locatie is de verenigingshuisvesting Pelkpark aan de Hakkelerkampstraat in Winterswijk. Aanmelden kan via info@excelsior-winterswijk.nl. Kijk voor meer informatie op www.excelsior-winterswijk.nl.Ander nieuws