Header image

Buurtmaken bij Laborijn in Oude IJsselstreek

ULFT - Meer dan 35 ondernemers uit Oude IJsselstreek zijn donderdag 12 oktober naar het Werkleercentrum in Ulft gekomen om te ‘Buurtmaken’, maar ook om zich te laten informeren en te inspireren over de winst van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).

 

Tijdens het Buurtmaken kregen ondernemers een ‘kijkje in de keuken’ van het Werkleercentrum in Ulft, waar Laborijn sinds kort een Werkacademie heeft. De Werkacademie is een innovatieve aanpak, waarmee uitvoering wordt gegeven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Werkacademie is in co-creatie en coproductie met het bedrijfsleven ontwikkeld. Werkgevers zijn ook bij de dagelijkse praktijk van de Werkacademie betrokken, via bijvoorbeeld gastlessen aan werkzoekenden en door met werkzoekenden in gesprek te gaan om zo ook hun eigen personeelsvraag in te vullen.

 

Mvo is heel logisch

Olaf Leusink van de ondernemersvereniging Industrie Belang Oude IJssel liet tijdens het Buurtmaken weten: “Mvo is vaak heel logisch, heel praktisch en voor de hand liggend. Maar mvo beperkt zich niet tot het bedrijfsleven en gemeenten, ook inwoners kunnen met mvo aan de slag.” Yvonne van Amstel van Laborijn vult daarop aan: “Samen maken wij de samenleving en maatschappelijk verantwoord ondernemen kan ons hierbij helpen.”

 

Winst maken

Peter van de Wardt, wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek, was eveneens bij het Buurtmaken. Volgens hem kunnen bedrijven, gemeenten, het Werkgeversservicepunt Achterhoek en Laborijn winst maken door maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk te brengen, al vraagt dit wel om samenwerking en innovatie. “Ondernemers willen meters maken, produceren en innoveren. Bij het aanstellen van personeel moeten zij dan ook volledig ontzorgd worden. Hierbij kunnen Laborijn en Werkgeversservicepunt Achterhoek de nodige ondersteuning leveren.” Tijdens de paneldiscussie nodigde hij de aanwezigen uit: “Ga met Werkgeversservicepunt Achterhoek en Laborijn in gesprek om daadwerkelijk werk te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

 

Graag in gesprek

Yvonne van Amstel benadrukt dat Laborijn en het Werkgeversservicepunt écht werk willen maken van een inclusieve arbeidsmarkt. “Door inwoners met talent, die nu helaas aan de zijkant van de arbeidsmarkt staan, aan te bieden bij het bedrijfsleven. In de Werkacademie komt dit alles perfect samen.” Ze voegt eraan toe: “Diversiteit in het personeelsbestand van een onderneming levert écht winst op, het komt het product ten goede en de klantenkring wordt breder.”

 

Samen doen

Het gaat om ‘samen doen’, zei ook Thea Brinkhuis, manager Werkgeversservicepunt Achterhoek en partner in de Werkacademie, tijdens de paneldiscussie: “Het gaat om de juiste man/vrouw op de juiste plek te krijgen, dat is een eerste stap om écht iedereen mee te kunnen laten doen.”

 

 

 

 

 

Toch vraagt maatschappelijk verantwoord ondernemen wel om een kanteling in denken en doen, aldus Hans van den Hurk van ‘Bewust Bedrijven’. Hij gaf tijdens de Buurtmaak-bijeenkomst aan: “Mvo is geen trucje om er als bedrijf beter uit te komen. Je hart moet er liggen, anders werkt het niet.”

 

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de Werkacademie of de mogelijkheden van maatschappelijk verantwoord ondernemen contact op met Laborijn en/of het Werkgeversservicepunt Achterhoek op (0314) 372 500. U kunt naar de volgende personen vragen: Yvonne van Amstel, Maaike Arentsen, Marcel Dekker, Joris-Jan Janssen, Diane Lupinu, Simone Maatkamp, Maaike Timmermans. 



Ander nieuws