Header image

‘Door jouw Facebookpost is er meer angst voor geweld’

ACHTERHOEK - Wanneer een geweldsincident direct op social media gepost wordt, zonder enige vorm van feiten checken, wordt er snel een mening gevormd. Dat zorgt voor meer angst, en het kan het erger maken dan het misschien is. 

Burgemeester Annemieke Vermeulen , van Zutphen, vertelde ook over de invloed van sociale media. “Ik denk ook dat het nu zo is dat het veel meer wordt uitvergroot zodat iedereen het gaat delen op Facebook en Twitter. En het verhaal zo mogelijk nog erger maakt dan het al is” vertelt Vermeulen. “We hebben ook gezegd wat nu wordt gepresenteerd op social media is natuurlijk niet altijd de feiten zoals ze zijn.”

Donderdag werd er gesproken over uitgaansgeweld in de binnenstad van Zutphen. Ook social media en de ‘normale’ media spelen een grote rol rondom het geweld wat er speelt, en de angst die er heerst. Vooral dat iedereen zomaar op social media gooit wat hij of zij wilt is een probleem.  “Als ik nu op social media zet dat ik de burgemeester van Zutphen verschrikkelijk vind staat dat er ook voor eeuwig op” gaf Anton Jansen, gespreksleider van de forumspecial donderdag en ook werkzaam bij de politie Oost-Nederland, als voorbeeld. 

Emoties

Journalist Wouter Kleinsman sprak in een artikel op zijn website met mediapsycholoog Mischa Coster. Hij vroeg of de mensen die kwaad reageren op dit soort posts echt de daders wat aan willen doen. Coster: “De emoties spelen bij die mensen waarschijnlijk terecht hoog op. Het roept ook iets op als wij een filmpje zien waarin een onschuldig persoon in elkaar wordt geslagen. De ene persoon vertelt het binnenskamers tegen zijn vrienden wat er gebeurd is en de ander die wil zijn emoties uitdrukken en delen via de social media kanalen. Het zal de daders echter geen angst aanjagen.”

Op social media worden snel foto’s of filmpjes gedeeld. “Denken ze er niet bij na dat door het delen van het filmpje, de kans groter is dat ze worden opgepakt?” vraagt de journalist aan de mediapsycholoog: “Ik denk dat er op dat moment niet goed over nagedacht wordt. De kick dat mensen het filmpje zien, delen en er om lachen is op dat moment waarschijnlijk belangrijker. Het maakt ze immers niks uit, status is op dat moment belangrijker.”

“Dat werkt natuurlijk de onveiligheid in de hand” zegt Annemieke Vermeulen, over men die op social media plaatsen wat ze vinden rondom geweld.

Door: mediapartner LokaalGelderland



Ander nieuws