Header image

Ester Steintjes lanceert artistieke porseleinen drinkbeker

SINT ISIDORUSHOEVE - Het kan soms verkeren in het leven. Het waren Chinese copycats die aan de haal gingen met de vrolijke dierenfiguren van kunstenares Ester Steintjes uit Sint Isidorushoeve, op de grens van de Achterhoek met Twente. Maar doordat ze met die affaire landelijk in de publiciteit kwam, ontstond er ineens een run op haar werk. En had ze van haar fonkelnieuwste aanwinst - een artistieke drinkbeker van echt porselein - op voorhand al enkele honderden exemplaren verkocht. Ze ziet niet om in wrok en heeft geen zin om te gaan zitten mokken. ,,Al had ik dat gedoe met die plagiaat natuurlijk liever niet gehad.”

 

Eerder dit jaar haalde Ester Steintjes de (landelijke) kranten, radio en stond ze voor de camera van Hart van Nederland toen duidelijk werd dat haar werk in China op grote schaal werd gekopieerd. Waarbij haar kleurige doeken voor een habbekrats via obscure internetwinkeltjes werden verpatst.

Uitgerekend rond die tijd was Ester Steintjes ook bezig haar eigen porseleinen drinkbekers op de markt te brengen. ,,Toen die affaire in het nieuws kwam, zag ik de bezoekersaantallen van mijn website exploderen. Dat leverde prompt een aantal bestellingen op van mensen die een schilderij van mij wilden. Maar ook mensen die een of meerdere mokken bestelden. Van de eerste oplage van 1.500 exemplaren is zodoende intussen al circa een derde deel verkocht.”

Rond de Chinese illegale kopieerders is het intussen rustig. ,,Ik heb destijds een gespecialiseerde advocaat op de zaak gezet. Sindsdien is het kalm op internet. Er duikt af en toe nog een verdwaald exemplaar op, maar ze zijn gestopt met het stelselmatig namaken van mijn werk.”

Intussen heeft Ester Steintjes zich op de verkoop van de drinkbekers gestort. ,,Ik ben er in totaal wel anderhalf jaar mee bezig geweest. Was eerst van plan ze zelf te maken, maar dat bleek veel te omslachtig. Vervolgens heb ik bedrijven benaderd en proefexemplaren laten maken. Het duurde even voor het helemaal naar mijn wens was, maar ik ben blij met het uiteindelijke resultaat.”

Behalve de mokken met vogeltjes werkt ze alweer aan een nieuw project: kopjes. ,,Met vogeltjes, maar ook met ‘buds’: de zebrakonten. Want die afbeeldingen zijn zo ongeveer mijn handelsmerk geworden.”

De eerste porseleinen drinkbekers zijn intussen op weg naar de klanten. ,,Wel wat bizar en vooral ironisch dat uitgerekend door die hele plagiaat-toestand ik al een groot deel van mijn voorraad drinkbekers heb kunnen verkopen. Maar ik had dat gedoe liever niet gehad. Het heeft me ongelooflijk veel tijd en energie gekost. Het is echter een pleister op de wonde dat dit hele avontuur nu toch nog een positieve wending krijgt.”

Zie ook: www.estersteintjes.nl

 

Fotobijschrift:

Kunstenares Ester Steintjes heeft zo’n anderhalf jaar gewerkt aan haar artistieke drinkbeker: ,,Het duurde even voor het naar mijn zin was, maar ik ben nu erg blij met het eindresultaat.”Ander nieuws