Header image

Etherpiraten gaan steeds verder om uit door te kunnen gaan

ACHTERHOEK - Etherpiraten blijven anno 2017 nog gewoon hun gang gaan. Het tijdperk van internet, DAB+ en veel betere middelen op etherpiraten op te sporen staat hun niet in de weg. 

Tegenwoordig doen de hobbymatige radiomakers er alles aan zodat Agentschap Telecom (AT), die deze zenders uit de wegjaagt, ze niet off-air haalt. Een van de veelgebruikte manieren is het gebruiken van asbest om zo controleurs dwars te zitten. Ook worden controleurs geregeld bedreigd. 

Remco uit Lochem is één van de vele etherpiraten in Nederland. Hij doet het uit liefde vertelt hij. “Ik hou van radio maken. Bij een lokaal radiostation ga ik dit niet doen, daar zijn teveel regels en vaak bestuurlijk gezeik. Regionaal of zelfs landelijk al helemaal niet… Pff… Ik doe het voor de hobby.” Internet is niks voor hem: “Ook dat kost geld. Ik ben 30 jaar geleden zo begonnen. En ik blijf het zo doen.” 

Dat mensen asbest gebruiken om hun zender te beschermen vindt hij teveel gaan: “Het is vervelend dat ze je zender weghalen, maar dat is risico van het vak. Hou het wel gewoon veilig zeg. Het hoort een passie te zijn” Ook hij heeft vaak het risico ondervonden: “Ik ben in totaal denk ik wel tienduizend euro verloren aan mijn hobby. Maar ach, het is de spanning ervan.” 

Remco heeft, net als veel andere etherpiraten, zijn zender op gemeentegrond staan: “De boete is voor de grondeigenaar, en die gaan geen geld innen van zichzelf. Dus het risico dat we het kwijtraken is aanwezig, maar een boete is uitgesloten.” 

Via de zendmast en computer wordt er een signaal doorgestuurd naar de studio. “Dat is bij ons in het tuinhuisje, of de keet zoals we het zelf noemen. Hier drinken we bier en maken we radio in het weekend.” 

Wat er ook gebeurt, Remco gaat door: “Je bent etherpiraat of niet. Gemiddeld luisteren er dertig mensen. Dat is bijna niks. Maar de passie gaat nooit weg.”

 

Remco is niet de echte naam van de radiopiraat. Hij wenst anoniem te blijven. Zijn naam is bekend bij de redactie.

Door mediapartner LokaalGelderlandAnder nieuws