Header image

Gelders Dierenbeleid opnieuw beschreven

ACHTERHOEK - Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben de kadernota faunabeleid vastgesteld. Het faunabeleid regelt hoe moet worden omgegaan met diersoorten zoals wilde zwijnen, edelherten, steenmarters en ganzen. In de nota staan de maatregelen op gebied van beheer, schadebestrijding toezicht en handhaving en het faunabeheer per diersoort. De provincie geeft in de nota tevens haar visie op ontwikkelingen zoals de mogelijke komst van nieuwe diersoorten zoals wolf en lynx en hoe zij daar op in wil spelen. De nota beschrijft ook acties om het faunabeleid te verbeteren. Een daarvan is het organiseren van één faunabeheereenheid in plaats van de huidige drie. De kadernota is tot stand gekomen in samenspraak met alle partijen zoals de natuurorganisaties, dierenbeschermingsorganisaties , jagers en terreineigenaren.

Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde natuur en landschap: "Gelderland is een hele natuurrijke en dierrijke provincie. Daar zijn we trots op. Dat betekent dat juist wij in het beleid voorop moeten lopen en actief moeten zijn. Ik ben er bijzonder trots op dat bij het opstellen van de kadernota alle partijen om de tafel zaten. Dat was heel bijzonder. Dierenbescherming én jagers om één tafel. Ook gemeenten die veel natuur hebben, hebben deelgenomen. Zo ontstaat begrip en respect voor elkaars beleving en standpunten. Dat is een hele belangrijke stap geweest. Ik hoop dat dit in de toekomst ook zo blijft.”

Meer leefgebied voor edelhert en wild zwijn In de Kadernota staan meer dan tien acties beschreven die Gedeputeerde Staten willen nemen om het faunabeleid te verbeteren. Maatregelen zijn o.a. meer ervaring opdoen met flexibel faunabeheer voor de hoefdieren op de Veluwe: afhankelijk van het voedselaanbod, draagkracht in het gebied moet gecontroleerde experimenten plaatsvinden met terughoudend beheer. Ook moet er een provinciaal rasterbeleid worden opgesteld, een gebiedsgerichte aanpak van zomerganzen en een visie komen op de vergroting van de leefgebieden van wilde zwijnen en edelherten. De steenmarter wordt onderwerp van een project in samenspraak met gemeenten waarbij zowel aandacht komt voor maatregelen als voorlichting. Op het gebied van wildaanrijdingen, valwild en verkeersveiligheid gaat de provincie onderzoek doen naar de omvang van het probleem en mogelijke maatregelen.

Faunabeleid en flora- en faunawet De flora en faunawet, het faunabeleid en de organisatie van het faunabeleid is een complex beleidsterrein waarbij heel veel partijen betrokken zijn. Het faunabeleid is zichtbaar door bijvoorbeeld door de aankondigingen van afschieten van wilde zwijnen of commotie rond een steenmarter in een basisschool. Basis voor het beleid is de flora en faunawet. De wet hanteert het principe nee tenzij. Doel van deze wet is het beschermen van de in het wild levende plant- en diersoorten in hun directe leefomgeving. Bescherming is nodig voor herstel en evenwicht in het belang van de mens en zijn leefomgeving.

Aanleiding De nieuwe Kadernota is nodig vanwege landelijke ontwikkelingen zoals de komst van de Natuurbeschermingswet in 2014 en de nieuwe provinciale verantwoordelijkheid voor het faunafonds. Op dit fonds kan onder bepaalde voorwaarden een beroep worden gedaan voor een schadevergoeding bij schade veroorzaakt door ‘wilde’ dieren. Daarnaast is er zowel bij partijen als bij inwoners behoefte aan meer duidelijkheid over wie verantwoordelijk is waarover en wie welke taak heeft bij het faunabeheer.



Ander nieuws