Header image

Groene energie redt Achterhoeks landschap

ACHTERHOEK - Vijf organisaties die zich bezig houden met landschapsonderhoud hebben een uniek plan bedacht dat het mogelijk maakt ook in de toekomst de Achterhoekse houtwallen in stand te houden. De kern van dit vernieuwende plan is dat zij de houtsnippers die bij het onderhoud van houtwallen vrij komen, verkopen in de vorm van ‘groene warmte’. De organisaties verwachten aan het einde van dit jaar de eerste duurzame warmte te kunnen leveren. Zij spelen hiermee in op afnemende subsidiemogelijkheden voor landschapsonderhoud.

De beoogde afnemers van de warmte zijn eigenaren van grote gebouwen. Bij die gebouwen laten de initiatiefnemers houtkachels plaatsen met een hoog rendement. De kachels worden gevuld met houtsnippers die vrijkomen uit de houtwallen in de directe omgeving. Zo ‘adopteert’ de afnemer als het ware een stuk Achterhoeks landschap met de duurzame verwarming van zijn pand. De warmte wordt aangeboden tegen gangbare energieprijzen.

De organisaties mikken vooral op eigenaren van grote gebouwen als kantoren, fabriekshallen, verzorgingstehuizen, gemeentehuizen en zwembaden. Die slaan daarmee een dubbelslag doordat ze niet alleen bijdragen aan het in standhouden van het fraaie Achterhoekse landschap, maar ook aan een vergroening van de energievoorziening. De eigenaar gaat zo duurzamer ondernemen en versterkt daarmee zijn imago. Door de samenwerking met de landschapsbeheerders draagt hij bij aan de doelstelling van Agenda Achterhoek 2020 om in 2030 energieneutraal te zijn en alle energie in de eigen regio duurzaam op te wekken.

Vooralsnog bestaat het samenwerkingsverband uit Geldersch Landschap & Kasteelen, Natuurmonumenten, VALA (het samenwerkingsverband van de zes Achterhoekse agrarische natuurverenigingen), Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel. De Achterhoekse gemeenten beraden zich nog op aansluiting bij het initiatief.



Ander nieuws