Header image

JPT en Trios winnen Achterhoekse Innovatieprijs 2017

BORCULO -  Tijdens het InnovatieFestival 2017, 8 – 21 maart 2017, is op 10 maart de Achterhoekse Innovatieprijs 2017 uitgereikt. De combinatie JPT (Borculo) en TRiOS Precision Engineering (Neede) bleek winnaar en zij mogen zich met recht dit jaar de meest innovatieve bedrijven in de Achterhoek noemen. De door JPT en Trios ontwikkelde magnetische marker om tumoren bij borstkanker voor een operatie te markeren is een ware innovatie. Niet zozeer omdat heel veel technologie in een stuk ontzettend klein medisch gereedschap is gebracht. Het is vooral omdat de chirurg preciezer kan werken, minder hoeft te snijden en sneller klaar is. Uiteindelijk is het profijt voor de patiënt.

 

Achterhoek innovatieregio

Hoewel de algemene Nederlandse beleving bij ‘de Achterhoek’ vooral plattelands traditioneel is blijkt het in de praktijk al decennia een broeinest voor innovaties. Het is om die reden dat het InnovatieFestival is ingesteld met dit jaar alweer de derde verkiezing tot het meest innovatieve bedrijf. JPT en Trios zijn meer dan trots dat zij de winnaars zijn van de 2017 editie van de Achterhoekse Innovatieprijs en onderschrijven daarmee het innovatieve karakter van de regio.

 

Technologisch hoogstandje

De jury prijst vooral de samenwerking in en buiten de regio om samen te innoveren. Bron voor de winst is – oneerbiedig geschreven – een technisch hoogstandje ter grootte van een rijstkorrel.

Borstkanker is een verschrikkelijke ziekte met een voor de patiënt vervelende behandeling. Een van de onderdelen is een operatie om de tumor weg te nemen. Sirius Medical, een afsplitsing van het Nederlands Kankerinstituut en het Anthony van Leeuwenhoek ziekenhuis, ontwikkelde een magnetische marker waarmee een chirurg tijdens een operatie de tumor beter kan lokaliseren en zo doelmatiger kan werken. Deze ‘marker’ bleek echter niet geschikt voor massaproductie. JPT heeft de marker opnieuw ontworpen zodat deze geschikt is voor productie op grote schaal. Daarbij heeft zij Trios ingeschakeld, die met de door haar ontwikkelde dieptrektechnologie het mogelijk maakt om twee noodzakelijke onderdelen van de behuizing te maken. Uiteindelijk bestaat de marker uit twee titanium buisjes, samen net zo groot als een rijstkorrel, met daarin 5 verschillende onderdelen, waaronder twee mageneten en een kunststof scheider. JPT assembleert het geheel en met micro laser lassen wordt de marker ‘verzegeld’.

 

Voordeel voor patiënt

Een radioloog kan een tumor in de borst lokaliseren en brengt voor de operatie de marker in. De chirurg kan tijdens de operatie met een apparaat dat de marker ‘uitleest’ zo precies zien waar de tumor zich bevindt en of hij tijdens de operatie nog op de ‘juiste route’ naar de tumor is. Daarmee kan de chirurg nauwkeuriger werken en hoeft minder te snijden. Voor de patiënt heeft dit grote voordelen. Zo is er minder littekenweefsel na de operatie en de operatie zelf verloopt een stuk sneller. Uiteindelijk is het voordeel voor de patiënt waarvoor JPT en Trios innoveren. Niet innoveren om het innoveren, maar nieuwe praktische toepassingen ontwikkelen waar mensen écht voordeel van hebben.

 



Ander nieuws