Header image

Kind uur later naar basisschool; leraren voerde actie

ACHTERHOEK - Veel basisschoolkinderen hebben dinsdag een uur minder les. Hun leraren en scholen voeren namelijk actie voor een beter salaris en minder werkdruk. Veel scholen gaan een uur later open dan normaal en een groot aantal meesters en juffen gaat 's middags naar een manifestatie in Den Haag.

De actiebereidheid lijkt groot. Werkgeversorganisatie PO Raad verwacht dat driekwart van de 6500 scholen in het primair onderwijs meedoet. 'Het onderwijs stevent af op een enorm lerarentekort. Het beroep van leraar is onaantrekkelijk geworden. Leraren verlaten het onderwijs, te weinig jongeren kiezen voor de lerarenopleiding. Dat moet anders.', zegt onderwijsvakbond AoB.

Salarissen gelijk trekken met voortgezet onderwijs'
'Als er niet meer jonge leerkrachten komen, hebben we een groot probleem. We moeten ons imago versterken. Wij moeten laten zien dat het een mooi vak is, dat het er niet alleen maar kommer en kwel is. Probleem is wel dat je zit met een aardig aanvangssalaris, maar dat je daarna weinig doorgroei-mogelijkheden hebt.'  

Leraren in het voortgezet onderwijs beginnen met 7 procent meer salaris dan hun collega's in het basisonderwijs en dat verschil loopt op tot 20 procent.. 'Het zou al schelen als de salarissen worden rechtgetrokken met het voortgezet onderwijs.', zegt Jan van der Horst, directeur van basisscholen De Bosmark in Dinxperlo en De Höve in De Heurne.

Geen staking
Ook op deze basisscholen wordt dinsdag het eerste uur geen les gegeven. Het is geen staking, want de onderwijzers zijn wel aan het werk. Scholen bepalen zelf wat zij in dat uur gaan doen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een teamvergadering, huiswerk nakijken of lesvoorbereiding. In Dinxperlo en De Heurne gaan de leraren op het schoolplein in gesprek met ouders over het belang van de actie.

Er zijn ook scholen die wel op de gebruikelijke tijd beginnen en ook het eerste uur les geven. Dat geldt bijvoorbeeld voor De Hoge Hof in Kapel Avezaath. Daar besteden de leraren volop aandacht aan het hoe en waarom van de actiedag. 

Bij de manifestatie in Den Haag gaat PO Front, waarin werknemers, werkgevers en vakbonden verenigd zijn, dinsdagmiddag een petitie aanbieden aan de landelijke politiek. PO Front doet daarin de oproep om in een regeerakkoord extra geld vrij te maken voor een betere salariëring en minder werkdruk. De petitie was tot en met afgelopen vrijdag ruim 280.000 keer ondertekend.

Door mediapartner Omroep GelderlandAnder nieuws