Header image

KunstKring Ruurlo organiseert Latijns-Amerikaans tuinconcert

RUURLO-De tuin van Restaurant-Hotel ‘De Tuinkamer’ is op zaterdag 15 juli het decor waar opzwepende Latijns-Amerikaanse muziek zal klinken, voortgebracht door het Estudiantina Ensemble. Dit muziekensemble, bestaande uit zeven señores wil de traditie uit Cuba levend wil houden. Het tuinconcert begint om 20.30 uur aan de Hengeloseweg 1 in Ruurlo. 


De oorspronkelijke Estudiantina-orkesten werden gevormd door studenten, spelend in universitaire uniformen en bestonden uit twee gitaren, twee tres-en (een dubbelbesnaard gitaar-achtig instrument), contrabas of marímbula, kleine barokpauken en twee hoofdzangers die kleine percussie-instrumenten bespeelden. Deze groepen speelden op straten, pleinen en in cafés voor geld en plezier. In de muziek van de Estudiantina-orkesten kwamen verschillende muzikale culturen samen: Europese (voornamelijk Spaanse) liedkunst, Afrikaanse ritmiek en elementen uit de Franse hofmuziek. Na de glorietijd in de eerste helft van de 20e eeuw werd de Estudiantina-traditie langzamerhand vervangen door de salsa-orkesten. Deze richtten zich meer op de populaire danscultuur. Daarmee verdwenen voor een belangrijk deel de wortels en nuances die de muziek van de Estudiantina-orkesten kenmerken.

Het Nederlandse Estudiantina Ensemble heeft sinds de oprichting vele optredens verzorgd, aanvankelijk alleen in Nederland op met name festivals en salsadansfeesten. Wat het ensemble uniek maakt is dat het compromisloos vasthoudt aan het concept: Cubaanse muziek van bijna een eeuw geleden wordt op authentieke wijze en in een authentieke bezetting ten gehore gebracht. De eerste internationale erkenning kreeg de groep van het muzikale moederland Cuba. In 2007 speelde Estudiantina op het Festival Pepe Sanchez in Santiago de Cuba. In de jaren die volgden groeide de internationale belangstelling voor het ensemble, met name uit het Verre Oosten. Dit leidde tot verschillende tournees door China en Maleisië. In de zomer van 2014 was de band een van de hoofdacts op het grootste jazzfestival van zuidoost Europa, Nisville in Servië. In 2015 volgden toernees door Slovenië en Suriname. In het seizoen 2014/2015 vond eindelijk de eerste ‘officiële’ theatertournee plaats die het ensemble langs ruim 20 enthousiaste Nederlandse theaters voerde.

Kaartverkoop
Kaarten à  € 15,00 zijn hier online verkrijgbaar of bij Groot Jebbink bloemen en bij Everwennink tegenover de Coöp in Ruurlo. Aan de kassa kosten de kaarten € 17,50. Belangstellenden kunnen een diner voor € 29,50 p.p. reserveren in het restaurant van de Tuinkamer door een mail te sturen naar info@hoteldetuinkamer.nl. Het diner begint om 17.30 uur.Ander nieuws