Header image

LEADER Achterhoek van start

ACHTERHOEK - Voor de gemeenten Berkelland en Bronckhorst gaat op 22 maart de eerste periode van LEADER Achterhoek van start met het LEADER-café in Zaal De Luifel in Ruurlo. LEADER is onderdeel van het Europese subsidieprogramma voor de sociaaleconomische plattelandsontwikkeling (POP3), dat de komende zeven jaar loopt. LEADER stimuleert en ondersteunt inwoners van zeven Achterhoekse gemeenten bij het uitwerken van een plan tot een concreet project. Voor dat project kan een financiële bijdrage worden aangevraagd. Daarnaast voorziet LEADER Achterhoek in advies en ondersteuning voor de totstandkoming van dat project.

LEADER Achterhoek-café

Voor de eerste LEADER periode zijn drie cafés georganiseerd waarvoor geïnteresseerden van harte uitgenodigd zijn om langs te komen. De cafés vinden plaats:

op 17 maart om 19.30 uur in Zaal Het Onland in Gaanderen voor de gemeentes Doetinchem en Oude IJsselstreek
22 maart om 19.30 uur in Zaal De Luifel in Ruurlo voor de gemeentes Berkelland en Bronckhorst.
Op de cafés zijn voorzitter Gert-Jan te Gronde, voorzitter LAG LEADER Achterhoek en wethouder voor de gemeente Winterswijk, en meerdere LAG leden aanwezig. Ook zal iemand die al een succesvol project met LEADER is gestart, zijn verhaal vertellen.
Verder krijgen de aanwezigen het aanvraagformulier LEADER Achterhoek, worden de doelstellingen besproken die in de Lokale Ontwikkelingsstrategie LOS staan ter versterking van de economie en de leefbaarheid van de Achterhoek, kunnen aanwezigen aangeven welke vorm van ondersteuning zij verwachten van de Lokale Actie Groep (LAG) en de LEADER-coördinator, en is er uiteraard ruimte om met elkaar te praten over ideeën, initiatieven en ervaringen.

Bertus Hesselink, rundveehouder, LAG-lid voor gemeente Berkelland

Iedere deelnemende gemeente wordt vertegenwoordigd in de Lokale Actie Groep (LAG). Bertus Hesselink, rundveehouder, is dat voor de gemeente Berkelland. “De binding die ik heb met het Achterhoekse platteland is dat ik er woon, leef en werk als landbouwer. Ik ben lid geworden van de LAG omdat ik via diverse functies bij allerlei plattelandsinitiatieven betrokken ben en heel veel mensen en organisaties ken. Ik hoop dat we door goede LEADER-projecten de leefbaarheid in de Achterhoekse gemeenten kunnen versterken.”

LEADER-gebied

De projecten van LEADER Achterhoek 2016-2022 moeten worden uitgevoerd in (of ten goede komen aan) de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem (met uitzondering van de stad), Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Inwonenden van het LEADER-gebied kunnen zowel individueel als in groeps- of verenigingsverband een aanvraag indienen.

LEADER Achterhoek hecht netwerk van: inwoners, organisaties en overheden.
LEADERS werkt samen met: Achterhoek2020.
In het netwerk worden kennis, informatie en ideeën voor een vitale Achterhoek ingebracht en gedeeld.
Kern van de aanpak van LEADER Achterhoek is lokale kracht, integrale aanpak, kennisoverdracht en het leggen van verbindingen zodat ideeën worden omgezet in goede projecten.
Lokale Actie Groep (LAG) voert uit

LEADER Achterhoek wordt uitgevoerd door de Lokale Actie Groep (LAG), die bestaat uit vertegenwoordigers van de landbouw, recreatie, toerisme, landschap, arbeid, onderwijs, banken, dorpsbelangen, cultuur en overheden uit de deelnemende gemeenten en Waterschap Rijn en IJssel.

LEADER-projecten

De LAG toetst in hoeverre het project voldoet aan één of meerdere LEADER-doelen in de Lokale ontwikkelingsstrategie Achterhoek (LOS):

Sociaal en economisch vitale dorpen en kleine kernen
Het versterken van de circulaire economie
Recreatie en toerisme in de Achterhoek versterken door betere kwaliteit
Heerlijckheid Achterhoek: Katalysator voor nieuwe initiatieven, innovaties en samenwerking
(Grensoverschrijdende) samenwerkingsprojecten
LEADER-thema’s

In deze LEADER-periode richt de Achterhoek zich naast bevolkingskrimp op drie LEADER-thema’s:

Wonen; sociale cohesie vergroten met activiteiten of ontmoetingsplaatsen.
Werken; duurzame ontwikkeling: circulaire economie, biobased economy en duurzame energie.
Bereikbaarheid; verstevigen van de relatie tussen stad en platteland.
Contactpersoon gemeente Berkelland is Winny Scheeringa

Meer weten?

Wie een projectidee heeft dat voldoet aan de selectiecriteria voor LEADER Achterhoek of geïnspireerd wil worden, kan naar een van de LEADER-cafés gaan of contact opnemen met de LEADER-coördinator. Contactpersoon gemeente Berkelland is Winny Scheeringa. U kunt haar bereiken onder telefoon, 0545-250 250.

Aanmelden voor één van de LEADER cafés kan via de website.



Ander nieuws