Header image

Maak het inbrekers niet te makkelijk in de Achterhoek

ACHTERHOEK – Vorig jaar werd in Nederland 64.560 keer ingebroken in een woning. Hoewel het aantal inbraken daalt door een effectieve aanpak van de Rijksoverheid, politie en onze gemeente, is het aantal nog altijd te hoog. Daarom herhaalt het ministerie van Veiligheid en Justitie deze maand de campagne ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie: “De meeste inbraken (36%) worden ’s middags gepleegd. Bij 1 op de 6 inbraken betreft het ‘insluiping’. Ofwel, inbrekers komen eenvoudig binnen via een open raam of deur. Het is belangrijk dat mensen dit beseffen én weten dat met een paar simpele handelingen de kans op woninginbraak aanzienlijk afneemt.”

Snel de deur achter je dicht trekken, omdat je maar ‘heel even’ naar de buren gaat. Herkenbaar? Waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat is dat een inbreker maar 10 seconden nodig heeft om binnen te komen. Uit onderzoek blijkt dat het spreekwoord de 'gelegenheid maakt de dief' deels waar is. Inbrekers kijken namelijk niet alleen naar wat er te halen valt in je huis, maar óók hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Dat blijkt uit het feit dat inbrekers naast waardevolle spullen zoals tablets en sieraden, de raarste dingen meenemen. Van strijkbouten, paraplu’s en contactlenzen tot een rollator. Inbrekers kiezen echt niet alleen voor dure wijken. Juist in ‘oude wijken’ en in studentenhuizen wordt relatief veel ingebroken. Het is vaak eenvoudiger om in huizen in deze wijken en studentenhuizen binnen te komen, omdat deze slechter beveiligd zijn. En in iedere kamer valt er wel wat te halen. Daarnaast zijn lokale inbrekers vaak actief in de ‘politie-eenheid’ waarin zij wonen, omdat zij dat gebied goed kennen.

Grote impact

Woninginbraken hebben een grote impact. “Slachtoffers hebben niet alleen te lijden onder materiële schade, maar juist ook de emotionele gevolgen zijn enorm. Je gevoel van veiligheid en zekerheid worden aangetast,” aldus Van der Steur. Slachtoffers hebben slaapproblemen kort na de inbraak en op de lange termijn blijven ze wantrouwender en alerter. Woninginbraken worden niet voor niets geschaard onder de categorie ‘High Impact Crime’.

Het is zo makkelijk: preventietips

Met een paar simpele handelingen maak je het inbrekers niet te makkelijk:

  • Draai de deur op slot en doe je ramen dicht, ook als je maar even weggaat.

  • Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt

  • Zorg dat je geen grote geldbedragen in huis bewaart

Ten slotte is het goed om te beseffen dat inbrekers precies weten waar ze moeten zijn in je huis. Ze gaan vrijwel altijd eerst naar de master bedroom en grijpen dan makkelijk mee te nemen dingen, zoals contant geld, juwelen en portemonnees.

Kijk voor meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

 Ander nieuws