Header image

‘Meldingen misbruik in sport slecht afgehandeld’

GELDERLAND - Meldingen over seksueel misbruik in de sportwereld worden vaak niet goed afgehandeld. Zelden wordt de politie ingeschakeld.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van een onderzoek van Bureau Beke en de Vrije Universiteit Amsterdam. Informatie over misbruikzaken blijft steken bij clubs, bonden en het Vertrouwenspunt van sportkoepel NOC*NSF, waardoor daders onnodig lang hun gang kunnen gaan.

Misbruik jeugdspeler Vitesse
In mei kwam Renald Majoor in de Volkskrant met zijn verhaal naar buiten dat hij in 1996 op 12-jarige leeftijd werd aangerand door een elftalleider van voetbalclub Vitesse. De zaak werd toen intern afgehandeld, waardoor het misbruik binnenskamers bleef. De dader werd ontslagen bij de club. Hij is inmiddels overleden.

Geen zwaailichten op de club
Wetenschappers Anton van Wijk en Marjan Olfers onderzochten hoe instanties meldingen van seksueel misbruik in de sport behandelen. Sportbestuurders kloppen niet bij de politie aan uit vrees voor zwaailichten en sirenes op de club, aldus de onderzoekers. Ook is slechts bij 47 van de 178 zaken die het Vertrouwenspunt van NOC*NSF tussen 2013 en 2015 behandelde bekend wat de uitkomst is.

Zie ook:
- 'Jeugdspeler Vitesse misbruikt door elftalleider'
- Misbruikte Vitesse-speler: 'Het verdriet en de pijn zijn blijvend' 

Door mediapartner Omroep Gelderland



Ander nieuws