Header image

Nieuwe manier van onkruidbestrijding in Berkelland

BERKELLAND - Onkruid is voor velen een doorn in het oog en zeker in de openbare ruimte. Berkelland maakt dit seizoen een start met een nieuwe manier van onkruidbestrijding.

Voorheen deed men dit chemisch maar vanaf nu gaat dit op een natuurlijker manier. Het besluit om deze weg in te gaan hangt samen met het verbod op chemische middelen dat per 31 maart dit jaar is ingegaan. Nu gaat men het onkruid te lijf met de Weedsteam. Een combinatie van hete lucht, infrarode straling en stoom.

In voorgaande jaren werd het onkruid met twee rondes chemisch bestreden. Het nadeel hiervan was dat er in de tussentijd weer nieuw onkruid kon ontstaan en we maar beperkt gebruik mochten maken van chemische middelen. In de nieuwe methode werkt men met beeldkwaliteit. Dit houdt in dat de aannemer een bepaald beeldniveau moet waarborgen. Hiervoor mag hij zelf bepalen hoe vaak hij het onkruid te lijf gaat. Voorwaarde is wel dat het niet chemisch gebeurt.

Aannemer Hacron beschikt over de zogenaamde Weedsteam. Dit is een machine die een combinatie van hete lucht, infrarode straling en stoom toepast in één handeling om het onkruid te bestrijden. Daarnaast wordt er op moeilijk bereikbare plekken gebruik gemaakt van de Handwave. Dit is een mobiele machine die gebruik maakt van heet water om het onkruid te bestrijden. Het verwijderen van onkruid rondom obstakels zal handmatig gebeuren.

Met aannemer Hacron is afgesproken dat er een beeldkwaliteit op A-niveau moet zijn. A-niveau betekent: er is weinig onkruid. Ervaring leert dat dit niveau niet gelijk gehaald kan worden. We groeien hier langzaam naartoe. In de praktijk zal dit betekenen dat er het komende half jaar wat meer onkruid staat dan u gewend bent in Berkelland.Ander nieuws