Header image

Optreden Euphonia Novelty orchestra in Doolhof Ruurlo

RUURLO - In de even unieke als sfeervolle ambiance van de Doolhof in Ruurlo geeft het orkest ‘Euphonia Novelty Orchestra’ acte de présence op zaterdag 24 juni. Het is het eerste van twee zomerconcerten die de KunstKring Ruurlo organiseert. Het tweede concert met het Estudiantina Ensemble volgt op zaterdag 15 juli. Het concert begint om 20.00 uur. De Doolhof in Ruurlo is gelegen aan de Hengeloseweg 2, even buiten Ruurlo.


Euphonia Novelty Orchestra (afgekort ENO) is opgericht in 1979. Deze tienmansbezetting is qua samenstelling een replica van soortgelijke orkesten uit het eerste kwart van de vorige eeuw. Deze orkesten speelden zogenaamde ‘novelty songs’,  gedateerde jazzsongs, evergreens en andere meezingers uit de Amerikaanse jazz-hausse, bekend als de ‘Roaring Twenties’. De jazzstijl die tussen 1915 en 1930 het uitgaansleven zodanig beheerste, dat vele songs zelfs nu nog – na bijna 100 jaar! – bekend zijn en nog vaak worden gespeeld.
Vanaf het begin is er door ENO naar gestreefd deze unieke jazzstijl vast te leggen in hun arrangementen. Met een uiterste nauwgezetheid worden daarvoor 78-toeren-platen muzikaal ontrafeld en vervolgens omgezet in de arrangementen voor ieder instrument afzonderlijk. Wat naar eigen smaak wordt ingebracht, moet de muzikale toets van de oude tijdgeest kunnen doorstaan. De gespeelde nummers hebben daardoor een bijzondere authenticiteit verkregen, ook al omdat geen enkel deel van de oorspronkelijke omvang van de jazzstukken wordt overgeslagen.

In een variant, de ‘Dixyland’, wordt de klankkleur bepaald door de consequente vertolking van alle authentieke delen van de gespeelde nummers. En dat in de oorspronkelijke tempi: slow-waltz, drag, swing, ragtime en mazurka. En niet te vergeten: de zangpartijen, stijlvast en ‘soul loaded’ gezongen door Frank Douglas.

Het is de muziek uit de gouden jaren van de jazz als amusements- muziek. Gespeeld door de top van toen, met als bekendste vertolker Louis Armstrong. Met trein en bus trokken deze muziekgezelschappen door de Verenigde Staten, spelend in hotels, nachtclubs, vaudeville theaters en regionale radiostudio’s. Eén ding hadden al deze orkesten gemeen: een optreden werd gekenmerkt door een nadrukkelijke chique. Niet in het minst door de stemmige kleding, de collectieve presentatie en de keuze van het repertoire. Geheel in die stijl voltrekt zich ook een optreden van de leden van ENO. Er wordt zittend gespeeld, achter aangepaste ‘stage-stands’. Veelal in stemmig zwarte smoking met ‘vadermoordenaar’. Alle nummers worden kort geïntroduceerd. Het gaat immers om authentieke dans- en luistermuziek van bijna 100 jaar geleden.

 

Kaarten à € 15,00 zijn verkrijgbaar via http://www.kunstkringruurlo.nl/kaarten-bestellen/ of bij Groot Jebbink, bloemen en bij Everwennink t/o de Coöp in Ruurlo. Aan de kassa kosten de kaarten € 17,50.

Voor informatie over ENO: http://www.eno-jazz.nl/Ander nieuws