Header image

Plat Gespöld – Een ode aan onze streektaal

ACHTERHOEK - Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers vindt het belangrijk de streektaal onder de aandacht te brengen en te houden. Streektaal maakt immers een belangrijk deel uit van het cultureel erfgoed in deze streek. Het draag in grote mate bij aan de identiteit van deze regio. Directeur Femia Siero maakt zich wel zorgen “Feit is, dat ons dialect verdwijnt en wel in hoog tempo. Slechts 1% van de kinderen in onze regio spreekt de taal nog. Eén generatie verder en de taal bestaat niet meer. Twee voor twaalf voor onze streektaal dus”. Daarom heeft het Erfgoedcentrum het initiatief genomen tot het programma Plat Gespöld als ode aan het dialect van de regio’s Achterhoek en De Liemers. Plat Gespöld is een evenement dat plaats gaat vinden op 23 maart 2014 in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Dan komt een kleurrijk gezelschap, gevormd door muzikanten, componisten en dichters, volwassenen én kinderen bijeen om in lied, gedicht, dans en conference iedereen die het horen en zien wil, de liefde voor de streektaal uit te dragen.

Plat Gespöld is meer dan een verzameling liedjes; er is ook een belangrijke boodschap. Willem te Voortwis, regisseur van het programma en streektaalliefhebber in hart en nieren gaat er voor zorgen dat die boodschap duidelijk naar voren komt. “Er zijn liedjes en artiesten genoeg, die het dialect op een prachtige manier gebruiken, maar het dialect mag niet verworden tot alleen een ‘liedjestaal’. De streektaal, zeker als spreektaal, sterft in rap tempo uit, simpelweg omdat ouders het niet spreken met hun kinderen”, aldus Te Voortwis. Volgens hem wordt het dialect ook te vaak geassocieerd met de ‘stoere taal’ van bierdrinkende plattelanders: “Het dialect is veel meer en ook al weten we dat misschien, we leren het niet meer aan onze kinderen, omdat we ergens zijn gaan geloven, dat onze maatschappelijke status ons dialect niet verdraagt. De Tukker, de Limburger en de Fries hebben daar aantoonbaar minder last van. Nu wij nog!”. Door Plat Gespöld zal deze boodschap worden uitgedragen door zowel volwassenen als kinderen om het belang maar ook de liefde voor de streektaal te tonen en te verspreiden.

Het Erfgoedcentrum heeft met Plat Gespöld diverse gerenommeerde pleitbezorgers voor de streektaal in Achterhoek en Liemers enthousiast gemaakt voor het programma. Ze komen allemaal met veel plezier naar de DRU Cultuurfabriek, niet alleen om liedjes te zingen maar om de streektaal een hart onder de riem te steken. Meewerkende artiesten zijn onder meer Jan Ottink, De Boetners, Firma Irma, Mulder & Van Gorkum, Hennie Hegman, Henry Welling, Herman Riethorst, Ben Lukassen, André van Gessel en Serge Epskamp. Kinderen van diverse leeftijden worden uitdrukkelijk betrokken in de voorstelling. Zij moeten immers in de toekomst hun kinderen de liefde voor de taal overdragen. Een aantal artiesten is nu al begonnen om samen met kinderen te repeteren voor het onderdeel van het programma dat ze zullen verzorgen. Ook de Dialectkring Achterhoek en Liemers en Stichting Vrienden streektaal veur Lochem e.u. dragen hun steentje bij in de algehele ondersteuning.

Een aantal organisaties heeft Plat Gespöld enthousiast omarmd en zijn bereid gevonden het programma te sponsoren door middel van een financiële bijdrage. De IDEE fabriek Achterhoek is hoofdsponsor maar ook zijn er belangrijke bijdragen ontvangen van Rabobank Graafschap-Midden en Coöperatief Dividend van Rabobank Graafschap-Zuid. Siero is nog wel op zoek naar meer sponsoren: “De artiesten die meewerken aan Plat Gespöld nemen genoegen met een ‘Dankewel’ en een ‘Daor hei’jt veur gehad’ en dat geldt ook voor alle vrijwilligers die meehelpen in de organisatie. Maar om de prijs van het toegangskaartje niet te hoog te laten uitkomen, zijn we nog op zoek naar een aantal sponsors”.

Tijdens Plat Gespöld reikt een deskundige jury de Gelderse Kleiroze uit; het is geen wedstrijd of uitverkiezing van het beste. Deze prijs is bedoeld als scholderklöpke De Gelderse Kleiroze eert een haevige muzikale productie op amateurbasis uit 2013; ‘haevig’ staat voor mooi en opvallend. Die productie kan van alles zijn, als de muziek en de streektaal maar centraal staan. Bijvoorbeeld een haevige liedtekst, een haevig liedje, een haevige muzikale vertolking of een haevige dialect CD. De jury bestaat uit radiomakers Hans Jansen (Radio Favoriet FM), Wilfried Poorthuis (Radio Oosten en Alles Plat), Gerbert Abbink (Ideaal FM) en Seebe Janssens (Optimaal FM), onder voorzitterschap van Hans Beernink (muzikant en organisator van het Streektaaldictee)

Plat Gespöld vindt plaats op zondagmiddag 23 maart a.s., 14.00 – 17.00 uur bij de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Kaarten (incl. 1 consumptie in de pauze) kosten € 12 de voorverkoop en € 15 aan de dagkassa van de DRU. De kaarten zijn binnenkort te bestellen via de website www.platgespold.nl of de website van de DRU www.drucultuurfabriek.nl; de kaarten zullen ook verkocht worden op de studiezaal van het Erfgoedcentrum. Je kunt Plat Gespöld ook volgen via Facebook en op twitter @PlatGespold



Ander nieuws