Header image

Politieagenten sneller ingeschakeld bij reanimatiemeldingen

NOORD-EN OOST-GELDERLAND - Agenten in noodhulpvoertuigen van de politie in Noord- en Oost-Gelderland worden vanaf 30 januari automatisch, via een app op een smartphone, ingeschakeld bij meldingen van reanimatie. Deze noodhulpvoertuigen zijn standaard voorzien van een AED.

Doordat politieagenten soms sneller bij een patiënt kunnen zijn dan de ambulance, kunnen extra levens worden gered. De politie werkt bij deze reanimatiemeldingen samen met Hartveilig wonen.

Hartveilig wonen is een netwerk van goed opgeleide mensen die kunnen reanimeren en defibrilleren. Bij een dergelijke melding wordt door de meldkamercentralist eerst de ambulance opgeroepen. Luttele seconden na een reanimatiemelding wordt automatisch het ‘Hartveilig wonen-netwerk’ ingeschakeld via sms of app.

De mensen die aangesloten zijn bij het netwerk en die zich het dichtst bij de patiënt bevinden, worden opgeroepen om te gaan reanimeren totdat het ambulancepersoneel dit overneemt. Sinds 30 januari maakt de politie Noord- en Oost-Gelderland ook deel uit van dit netwerk.

Jaarlijks krijgen zo’n 15.000 mensen in ons land een acute hartstilstand. De overlevingskans stijgt wanneer er binnen zes minuten de juiste hulp wordt gegeven. De ambulance kan niet altijd binnen dit tijdsbestek aanwezig zijn. Door het inzetten van het Hartveilig wonen netwerk kan het aantal sterfgevallen door acute hartstilstand worden verminderd



Ander nieuws