Header image

Rijkswaterstaat start in september werkzaamheden N18

ACHTERHOEK - Rijkwaterstaat start in september met de eerste werkzaamheden aan de nieuwe N18, de Twenteroute. Vanaf dan worden bomen gekapt, kabels verlegd, sloten gegraven en de nog resterende gebouwen op de route gesloopt. Ook worden voorbereidingen getroffen om de nieuwe weg te laten aansluiten op de A35 bij de Westerval in Enschede. 

Rijkswaterstaat zal de nieuwe weg waarschijnlijk in de tweede helft van 2018 openstellen. Voor die tijd moet de hele weg inclusief 26 viaducten, bruggen en tunnels zijn aangelegd. Dat is sneller dan de oorspronkelijke planning, waarin stond dat in 2019 auto's over de weg zouden moeten rijden.

 

De Nieuwe Twenteroute wordt volgens Rijkswaterstaat een weg waarover veiliger gereden kan worden. Ook wordt oversteken van de weg veiliger; waardoor minder verkeersslachtoffers vallen.

 

Rijkswaterstaat verwacht dat de nieuwe weg de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo zal vergroten. De nieuwe Twenteroute zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen; en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen. Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren.

 

De aanleg van de weg zal met de nodige overlast gepaard gaan. "Voor de aanleg van de nieuwe weg moet in korte tijd heel veel bouwmateriaal het gebied in worden gebracht. Onze verwachting is dat de omgeving daar veel overlast van gaat ondervinden", zegt  Sandra Faessen, omgevingsmanager N18 bij Rijkswaterstaat: 

 

Tijdens de aanbesteding heeft Rijkswaterstaat de aannemers gevraagd om deze overlast te beperken. "Aannemer Noaber18 heeft gekozen voor het gebruik van een slimme bouwweg om dit probleem aan te pakken. Deze tijdelijke weg, is een light-versie van de nieuwe N18. De bouwweg wordt gebruikt voor de aanvoer van bouwmaterialen om de N18 aan te leggen en zorgt voor minder hinder voor weggebruikers en de omgeving", legt Faessen uit.  

Waar de bouwweg provinciale wegen kruist, komen tijdelijke bruggen voor het bouwverkeer. Daarnaast komen er bypasses en verkeersregelinstallaties voor het kruisende verkeer en tijdelijke fietstunnels. Het verkeer kan op deze manier de bouwweg snel en veilig passeren.

Ook wordt een speciale app ontwikkeld met actuele informatie over werkzaamheden en verkeersmaatregelen: de Noaber-app. Verder zet Noaber18 gebiedsconciërges in om eventuele schade door de bouw of bouwverkeer te herstellen of klachten te verhelpen. De komende maanden wordt gewerkt aan een gedetailleerde planning.

 

Voor de start van de werkzaamheden organiseren Rijkswaterstaat en Noaber18 informatiebijeenkomsten in de regio om iedereen specifiek voor zijn situatie op de hoogte te brengen.



Ander nieuws