Header image

Ruimtelijk Atlas en Woonvisie ter inzage

OOST GELRE - Op de besluitenlijst van burgemeester en wethouders van de afgelopen week prijkte een tweetal belangrijke en zeer omvangrijke, de gehele gemeente Oost Gelre aangaande onderwerpen. Het college had gehoor gegeven aan de ambtelijke adviezen om in te stemmen met het ontwerp van de Ruimtelijke Atlas Oost Gelre en het ontwerp van de Woonvisie Oost Gelre. Beide op de naaste toekomst afgestemde ontwerpen liggen vanaf 22 januari voor eenieder ter inzage.

Volgens portefeuillehouder Vincent van Uem heeft het een duidelijke reden waarom beide plannen tegelijkertijd in B&W zijn behandeld en ook tegelijkertijd ter inzage worden gelegd. "Niet alleen betreffen beide belangrijke zaken iedere grote en kleine kern in deze gemeente en derhalve ook iedere burger van Oost Gelre, beide visies kunnen in feite ook niet los van elkaar gezien worden. Dit alleen al door de vele verwijzigingen naar elkaar. Met name de Ruimtelijke Atlas, zowel wat betreft inhoud als vormgeving in eigen huis tot stand stand gekomen, is een fors boekwerk geworden. Voor de samenstelling en vormgeving van de Woonvisie zijn externen ingehuurd. De raadsbehandeling van beide visies vindt ook tegelijkertijd plaats, in de maand april. Daaraan voorafgaande worden er nog informatiebijeenkomsten georganiseerd."

Wethouder Van Uem geeft aan dat de gemeenteraad reeds in 2013 heeft aangegeven dat het in deze gemeente van toepassing zijnde welstandsbeleid niet meer van deze tijd is. "Er moest iets gebeuren. Het gevolg daarvan was dat er richting de gemeenschap Oost Gelre een oproep werd gedaan om mee te denken en te praten over een nieuw beleid. De belangstelling hiervoor was overweldigend. Maar liefst dertig belangstellenden meldden zich aan. Er bleef een groep van vijftien over."

De voorbereidingsgroep kreeg de opdracht mee om in het kader van het welstandsbeleid niet alleen naar woningen te kijken, maar veel breder. Voor de invulling van de nieuwe Ruimtelijke Atlas 2015-2025 moest er veel verder worden gegaan. Dus ook naar de omgeving van de woningen, winkels en bedrijven, naar de wijken, naar de kern en als overkoepelend orgaan naar de gehele gemeente. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn.

Daarover Vincent van Uem: "De totale atlas bestaat uit drie delen, te weten de gemeente Oost Gelre afzonderlijk (deel 1), ingezoomd op iedere grote en kleine kern (deel 2) en specifiek niet af te schaffen welstandsbeleid (deel 3). Deel 3 is vooral interessant voor de burgers die willen bouwen, bete gezegd willen verbouwen. Voor hen kan deel 3 een soort gereedschapskist zijn. Daarnaast is er vanzelfsprekend een uitvoeringsprogramma (2016-2017) toegevoegd. Dat programma vormt samen met de delen 1 en 2 de nieuwe structuurvisie van de gemeente Oost Gelre."

Omdat de laatste Woonvisie dateert van 2008, is er na de presentatie vorig jaar van de regionale woonvisie, alsmede naar aanleiding van de in 2015 doorgevoerde wijzigingen in de Woningwet, besloten om ook een nieuwe gemeentelijke Woonvisie op te stellen. Volgens Van Uem vormt de nieuwe gemeentelijke Woonvisie straks de basis voor het maken van werk- en andere afspraken met woningbouwcorporaties en andere belanghebbende partijen. De inleiding van de nieuwe Woonvisie beschrijft nog eens dat de gemeente Oost Gelre midden in een regio ligt, die te maken heeft met een afnemende bevolkingsomvang, leegstand en druk op de houdbaarheid van voorzieningen.

"Tegelijkertijd bieden deze trends kansen voor landschapsontwikkeling, meer ruimte voor initiatieven van bewoners, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en zorg. In de Regionale Woonvisie en de Agenda Achterhoek 2015-2025 zijn deze ontwikkelingen en de regionale beleidsreactie beschreven." alsdus de inleiding. Wethouder Van Uem benadrukt dat in de nieuwe Woonvisie de meeste aandacht uitgaat naar de binnen de gemeente Oost Gelre bestaande woningen. "De woningbehoefte wordt steeds minder. Dit blijkt wel uit het feit dat er reeds voor 98% is voorzien in de huidige woningbehoefte in Oost Gelre. Daarom juist dienen de woningen die wij hebben te voldoen aan alle kwalitatieve en andere eisen. Velen zullen het niet weten, maar in Oost Gelre is 80% van de woningen bij de burgers zelf in eigendom. Dus de komende jaren dient alles erop gericht te zijn dat de woningen geschikt zijn en blijven voor de belangrijkste doelgroepen. Ondanks de doorzettende krimp is het aantal huishoudens nog steeds groeiende, maar na 2020 lopen ook deze terug."

Reeds geruime tijd blijkt, en dat wordt ook nog eens bewezen door de inhoud van de nieuwe Woonvisie voor Oost Gelre, dat er behoefte is aan sociale woningbouw in de huursector. Van Uem: "In feite geeft de nieuwe Woonvisie maar één duidelijk signaal: De leegstand dient nauwlettend te worden gevolgd en er moet alleen nog gebouwd worden naar behoefte."



Ander nieuws