Header image

Ruud Kohlen vertelt bij Kunstkring Ruurlo over Lapland

RUURLO - ‘Rail Away 2.0’ . Met enig gevoel voor drama zou je de filmpresentatie ‘Winterwonderen in Lapland’ deze ondertitel mee kunnen geven. Op uitnodiging van de KunstKring Ruurlo vertelt  cineast Ruud Kohlen in woord en beeld over de onherbergzame natuur van Lapland. En hoe de mens deze laatste wildernis van Europa heeft doorsneden met een spoorlijn voor ertsvervoer van Kiruna in Zweden naar Narvik in Noorwegen. Dit fascinerende beeldverhaal wordt verteld op vrijdag 15 maart van 20.00 – 22.00 uur in het Kulturhus van Ruurlo, Nieuwe Weg 5.

Geen lieflijke beelden van een bergexpresstreintje door een romantisch besneeuwd berglandschap in Zwitserland met een zoetgevooisde voice-over. Integendeel. In barre weersomstandigheden met temperaturen tot  -40°C baant zich de ertstrein getrokken door de sterkste locomotief ter wereld zich een spoorweg over een ontoegankelijke bergpas. Daarvoor vertelt het verhaal de delving van het ijzererts in de mijn in de omgeving van Kiruna, de meest noordelijke stad van Zweeds Lapland. Adembenemend zijn de beelden van een dramatische zonsopkomst en -ondergang, het Noorderlicht (Aurora Borealis) in alle facetten en andere fenomenen die alleen in Lapland zijn waar te nemen, zoals ijspaleizen, ijsvissen en ijskristallen. Opnamen van elanden en rendieren konden alleen worden gemaakt na kilometerslange voettochten door onherbergzame natuur.

Ruud Kohlen vertelt ook over de Duitse bezetting van o.a. Narvik aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Om het ertstransport veilig te stellen werden door de Duitsers de grootste, vast opgestelde kanonnen ter wereld gebouwd. Deze enorme ‘Adolfkanonnen’ werden na de oorlog in ongeschonden staat teruggevonden!

Over Ruud Kohlen: 
Na een universitaire studie werktuigbouwkunde werd de productie van elektronische componenten zijn werkterrein. Als expert op dit gebied doorkruiste hij heel Europa, o.a. Lapland, waar hij 4 jaar verbleef en waar de film ‘Winterwonderen in Lapland’ tot stand kwam. Vanaf zijn jeugd had hij al belangstelling voor de natuur en de spoorwegen in het bijzonder en werd hij gefascineerd door de stoomtractie die tot 1977 in West Duitsland werd ingezet om de zwaarste goederentreinen te trekken, de 4000-tons ertstreinen. Resultaat is een boeiende vertelling met schitterende natuurbeelden en omlijst met treffende muziek, die ook de rechtgeaarde treinenliefhebber zal bekoren.
Voor meer informatie en inschrijving:  www.kunstkringruurlo.nl/lezingen

Kosten: € 10,00 incl. koffie/thee, te betalen bij binnenkomst.

Foto: Ruud Kohlen



Ander nieuws