Header image

Schoonzussen tekenen indringende oorlogsverhalen op

ACHTERHOEK- “We komen in een tijd waarin straks alleen degenen die als kind de holocaust overleefden, nog in leven zijn”, zegt de Britse historica Waxman in een interview met Dagblad Trouw. De Twentse fotografe Mireille Droste heeft dat in eigen kring ondervonden. Vlak voor het overlijden van haar opa kreeg zij voor het eerst te horen wat hij had meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Daarna verzamelde ze samen met haar schoonzus Mai-Lin nog veel meer persoonlijke oorlogsverhalen. In 2014 leverde het 34 indringende oorlogsverhalen op, waaronder dat van Dhr. Oostendorp uit Eibergen. Nu, drie jaar later zijn er van die 34, intussen zeven mensen overleden. Hun verhalen gaan echter niet verloren, en zijn gebundeld in het boek ‘Oorlog in Herinnering’. De laatste exemplaren worden nu aangeboden tegen een gereduceerd tarief.

 

Hennie Pelster, Foto: Mireille Droste 

In 'Oorlog in Herinnering' delen oorlogsslachtoffers stuk voor stuk hun aangrijpende ervaringen, opgedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder hen ook het relaas van Dhr. Oostendorp uit Eibergen die gevangen zat in een ‘jappenkamp’. Mireille schoot van elke verteller een intense portretfoto. Beluister onderaan dit bericht het radio-interview met Mireille voor meer informatie over het boek en de totstandkoming ervan.

 

Scholen en bibliotheken
Het boek ligt inmiddels op diverse scholen en bibliotheken door heel het land, zegt Mireille trots. “De bibliotheken hebben flink ingekocht, nadat we goede recensies kregen. Vooral de scholieren uit groep 7 en 8 hebben het boek verslonden. Wat blijkt is dat kinderen zich beter kunnen inleven door middel van een persoonlijk verhaal, dan met allerlei feiten over de Tweede Wereldoorlog.”

‘Oorlog in Herinnering’ is online te bestellen voor €19,95, inclusief verzendkosten.  Zie ook de bij het boek gemaakte documentaire 'Dat was Oorlog'.
Ander nieuws