Header image

Slachtvisite en pruveri’j bij Museum Smedeklinck

ZELHEM - Oude tijden herleven tijdens de Slachtvisite met pruveri’j die aanstaande zondag 6 november bij Museum Smedekinck wordt gehouden. Van 11.00 tot 17.00 uur kan het publiek herinneringen aan vroeger ophalen – of kennismaken met de gebruiken rondom het slachten vroeger op de boerderij – en proeven van ouderwetse lekkernijen als balkenbrij en smaltappels.

Al meteen na binnenkomst maakt het publiek kennis met een aantal oude gebruiken. Zo wordt iedereen verwelkomd met een glaasje vlierbessenjenever. Als alternatief voor het traditionele vetpriezen kan vervolgens het gewicht van het varken op de ladder worden geraden. Hiermee zijn een ham en vleespakketten te winnen.

In de grote schuur van het museum is het een drukte van belang. Aan de ene kant zijn slagers druk bezig met afsnijden, terwijl ze het publiek laten zien waar welk vlees zit. Vrouwen in klederdracht demonstreren het worst maken zoals dat vroeger gebeurde. Tegenover de slagers is de pruveri’j met allerlei lekkernijen van vroeger. De eerste ronde bakbloedworst, balkenbrij, kaantjes met roggebrood en smaltappels is gratis, tegen inlevering van een bij de kassa gekregen bon. Voor kinderen t/m 12 jaar is er een gratis workshop “hamburger maken”, inclusief bakken, opeten en een kwartetspel.

Verder zijn er tal van andere activiteiten, zoals o.a. demonstraties van oude ambachten en de verkoop van streekproducten. In De Stal is nog de expositie van natuurfoto’s (Harm Hoitink) en keramiek (Piet Puthaar) te bezichtigen.

Behalve de hapjes van de pruveri’j zijn er diverse andere lekkernijen en dranken verkrijgbaar. Live-harmonicamuziek maakt het feest compleet.

De entreeprijs is 4 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.


21271.jpg

Ander nieuws