Header image

Stichting Ezels & Co Neede ‘weidt’ uit

NEEDE - Een bewust spelfoutje want het geeft precies de nieuwe plannen van de stichting weer, het ontwerp en aanleg van een nieuw weideplan. De stichting Ezels & Co is een maatschappelijke non-profit organisatie, gericht op een laagdrempelige, professionele ambulante gezinsbegeleiding voor kinderen en jong volwassenen. Initiatiefnemer Petra-Ribbers-ten Hoopen timmert al zo'n twee jaar aan de weg en ziet de vraag naar begeleiding met haar dieren toenemen. De groep van vier ezels is inmiddels uitgebreid met een pony.

Het huidige onderkomen van de stichting is volgens Ribbers-ten Hoopen toe aan verbetering. "We gaan ten eerste een weidepad aanleggen rondom het terrein. Dit pad komt ten goede aan het welzijn van onze dieren. Lopen is gezond en versterkt bovendien het natuurlijke gedrag van de dieren. Dit pad kan worden afgesloten van het binnenterrein waardoor we de dieren ook beter kunnen afschermen van de activiteiten die op het binnenterrein plaatsvinden, de interactie met mens en dier. Het woord afscheiden betekent natuurlijk dat we ook nieuw hekwerk en ander afzetmateriaal nodig hebben. Verder willen we de behuizing opknappen met onder andere een betere verlichting."

Net zoals in 2015 doet de stichting weer een beroep op de Beursvloer, georganiseerd door de Berkellandse Uitdaging. Vorig jaar is de stichting al strategisch en tekstueel de goede kant opgeduwd door diverse bedrijven die belangeloos hulp aanboden, en nu is het dus de beurt aan de accommodatie. De Tuinen van Geerdink heeft al het gehele buitenplan ontworpen en om niet aangeboden. De Beursvloer op 3 november brengt hopelijk de benodigde handjes en/of (een deel van) het benodigde materiaal. Verder heeft Ribbers-ten Hoopen in samenwerking met Bianca Wessels een crowdfundingsactie op touw gezet. Bijvoorbeeld is men voor € 10 sponsor van een meter weidepad. De actie heeft ook andere, meer ludieke vormen van ondersteuning uitgelokt. Zo sponsort een kapsalon uit Neede €0,50 per behandeling gedurende de laatste twee maanden van het jaar. Kunstenares Ida Hartlief uit Haaksbergen daarentegen heeft speciaal voor het doel ansichtkaarten ontworpen die verkocht kunnen worden. Bovendien maakt ze een schilderij met de ezel als afbeelding." Mooie initiatieven dus die het gedachtegoed van de Beursvloer perfect uitdragen", aldus Ribbers.

Het blijft bijzonder om te zien hoe beesten op mensen reageren en wat hun echte waarde voor de mens is. Een ezel 'bevriest' in een onveilige situatie, bijvoorbeeld als er iemand tegenover hem staat die 'overpowert'. Feitelijk weerspiegelt dit het gedrag van mensen in een situatie van autoritair leiderschap. Door je hiervan bewust te worden, kun je er iets aan doen. Ofwel, zoals Ribbers-ten Hoopen het treffend uitdrukt: "Het gaat om de congruentie tussen daad en gevoel. Beesten hebben feilloos in de gaten wanneer die twee begrippen niet volledig in overeenstemming zijn."Ander nieuws