Header image

Tour de Mariënvelde zoekt zijn eigen ‘Tom’

MARIËNVELDE - Enkele weken geleden hingen miljoenen sportliefhebbers in ons land voor de buis om wielrenner Tom Dumoulin de Giro d’Italia te zien winnen. Vanaf komend weekend kunnen ruim 4000 deelnemers aan de Tour de Mariënvelde zélf op jacht naar de winst in een ‘grote ronde’. “Ons spel winnen is lastiger dan de Giro”, grapt de organisatie in het kerkdorp.

 

De feiten geven de Tourdirectie in Mariënvelde, bestaand uit Henri Weikamp, Henny Heutinck, George Wieggers en Peter Valen, gelijk.  Sinds de start van het spel in 1984, dat gekoppeld is aan de Tour de France, won nog nooit een deelnemer tweemaal. “Bij zoveel deelnemers als in de laatste jaren is dat zo goed als onmogelijk. Het is ook niet alleen een kwestie van de beste 22 renners kiezen. Een goed evenwicht tussen sprinters, klimmers en aanvallers is ook van belang”, aldus Henri Weikamp, die de eerste editie van het kennisspel won. “Toen hadden we nog maar 27 deelnemers”, voegt Valen er snerend aan toe.

 

Bij de jacht naar de ‘eeuwige roem’ is het eveneens belangrijk, dat de gekozen renners in de Ronde van Frankrijk ook aan de eindstreep in Parijs aankomen. Bij het uitvallen van een gekozen coureur is ‘de ploegleider’ in de Tour de Mariënvelde niet alleen een puntenpakker kwijt, maar worden er ook 33 strafpunten opgelegd. “Dat kan héél frustrerend werken. Maar leidt ook tot veel leedvermaak. Er is zelfs een groep deelnemers, die er al jaren op aandringt, dat wij die regel wijzigen. Wij zijn echter net zo conservatief als de tourdirectie in Frankrijk. Dus de spelregels zijn nog hetzelfde als in 1984”, vertelt Peter Valen, die al eens 14 van zijn 22 gekozen renners in een editie zag afstappen.

 

Drie weken Tour de Mariënvelde zijn dan ook drie weken emotie. “Boosheid. Frustraties. Blijheid. Ergernissen. Het begint al kort na de start als je erachter komt, dat je een belangrijke renner niet in je ploeg hebt”, grinnikt Henny Heutinck. “En na die drie weken is het opeens erg stil. Ieder jaar weer een zwart gat eind juli”, aldus George Wieggers.

 

Deelname
De inschrijving, waarbij de deelnemers 22 renners opgeven, die in de Tour de France van start gaan, kan plaatsvinden vanaf vrijdagavond 30 juni tot zondagochtend 2 juli 11.00 uur (de eerste etappe telt niet mee in het spel, red.). Bij voorkeur via internet, waarop dagelijks ook de standen bijgewerkt worden. De webpagina, die hiervoor bezocht dient te worden is www.tourdemarienvelde.nl

 

Maar deelnemers kunnen zich ook op de traditionele manier aanmelden. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij de Rabobankvestigingen in Aalten en Winterswijk. Bovendien bij de winkels van Schuurman Schoenen in de Achterhoek en Twente, Sportpoint Navis in Aalten, tankstation Texaco Lichtenvoorde, sportzaak Han ter Woerds in Lichtenvoorde, rijwielzaak Goossens in Groenlo en Borculo, Paul Knippenborg Fietsen en het Sourcy Center in Zieuwent, café De Tapperij in Ruurlo, wielerzaak De Pedaleur in Doetinchem en cafetaria De Smulhoek in Zelhem. En natuurlijk Tourcafé Heutinck in Mariënvelde.


Renate Krabbenborg won de 33e Tour de Mariënvelde 2016, hier samen met haar man en adviseur Dennis op de foto met de wisselbokaal.

 Ander nieuws