Header image

Velpenaar Bauke op zoek naar grensstenen

VELP/WINTERSWIJK - Het begon met een wandeltochtje over het Kommiezenpad bij Kotten. Het werd een grote hobby van de Velpenaar Bauke Tijmstra. "Het is mijn doel zoveel mogelijk grensstenen, die vastgesteld zijn bij het 'Konvention von Burlo' in 1766, te traceren en te fotograferen."

Bauke en zijn vrouw komen al vanaf 2008 op boerencamping Rotmanshoeve in Kotten. Daar zijn ze voor de rust, maar ook omdat Bauke dan veel aandacht kan besteden aan het opsporen van nog ontbrekende grensstenen. "Er moeten er nog wel een paar op een boerenerf staan of liggen, wellicht zonder dat de eigenaar het weet. Mogelijk zijn er ook wat weggezakt in het veen."

Er staat ook een steen in het depot van het Belasting- en Douanemuseum te Rotterdam. Vereniging Het Museum heeft met Bauke geprobeerd die steen naar Winterswijk te krijgen, maar tot op heden is men het nog niet over de voorwaarden eens geworden. De laatste aanwinst is steen 39. Deze was zoek in Arnhem, maar teruggevonden in een opslagdepot in Valburg.

Johan Winkelhorst, secretaris van de museumvereniging en Sjoerd Kemeling bestuurslid, zijn blij met de zoektocht van Bauke. Johan: "Wij hebben inmiddels dertien grensstenen hier staan. Dat is ook vooral te danken aan de inzet van Jan Goorhuis. Dat is een behoorlijk aantal. Overigens is Het Museum er niet op uit om er zoveel mogelijk in bezit te hebben. Als ze op een mooie plek staan, is dat goed. Zo staat er in ook één in Zutphen in de tuin van het stedelijk museum." Sjoerd: "Stenen, die wij in de loop der jaren hebben gekregen, stonden eerst bij Freriks. Nu hebben ze hier in de Museumfabriek een mooi plaatsje."

Over de geschiedenis van de grensstenen en hun nummering heeft Henk Agterhof diverse boeken en artikelen geschreven. Omdat er na het uiteenvallen van het Napoleontische tijdperk grenscorrecties nodig waren, zijn opnieuw de grenzen gemarkeerd. Nu met stenen in de vorm van een obelisk. Hierdoor waren veel van de eerdere grensstenen overbodig geworden. "Dat is de reden dat een groot aantal op drift raakte. Maar we hebben er al veel teruggevonden", geeft Bauke aan. "Iedereen die denkt er nog één te weten, kan dat doorgeven. Dan gaan we kijken en als het er één is, deze op de foto en de site vastleggen."

http://www.grenspalenrevue.nl/


 
Ander nieuws