Header image

Wandelen langs een minder bekend deel van de Ratumse Beek

WINTERSWIJK - Op zondag 19 maart 2017 is er een publiekswandeling van de afdelingen Oost-Achterhoek van de KNNV en het IVN. De wandeling begint om 14.00 uur, bij de brug over de Ratumse Beek van de Dondergoorweg in Winterswijk, nabij het huis Lutje Kössink aan de Kremerweg 6. Parkeren kan aan de kant van de zandweg. Volg eventueel de bordjes IVN.

 

De Ratumse Beek komt bij het Tenkinkbos over de grens, in Duitsland heet hij de Vitiverter Bach. Via een prachtig dal stroomt de beek door de landgoederen van Tenkink, Broerink, Sellink en Boeijink. Vanaf de boerderij Meester Kok, eigendom van het Geldersch Landschap, stroomt de beek langs een serie boerderijen met namen als Boddert, Moezebrink, de Kremer, Beukenhorst naar Lutje Kössink. Deze boerderijnamen worden al voor de 17e eeuw aangetroffen en vaak is in de omgeving van deze boerderijen nog de kleinschalige indeling van het oude-hoeven-landschap herkenbaar.

 

Aanvankelijk is het beek-begeleidend bos nog tamelijk ruim, maar dan volgt een smal dal waarin de beek bij tijd en wijle stevig meandert en bij doorsnijding van de zandrug diep in een dal ligt. Deze wandeling volgt waar mogelijk het beekdal. Een deel van dit dal is een aardkundig monument, omdat in het dal zeer oude Lias kleilagen aan de oppervlakte komen (± 190 miljoen jaar oud, iets jonger dan de Muschelkalk uit de Steengroeve). Verder is er een interessante boom- en struiklaag. En als de lente meewerkt, krijgen we een ware schat van dit dal te zien: de vroege voorjaarsflora van bosanemoon, slanke sleutelbloem, grote muur en witte klaverzuring. Misschien zelfs bosviooltjes en maagdenpalm. Ook worden hier ijsvogel en gele kwikstaart waargenomen, dus met een beetje geluk …

 

Er wordt stroomopwaarts langs de beek gelopen. Het laatste deel van de wandeling voert terug door de bossen van Beerninkhoek. Dit is het landschap van de ontginningen 'scholtenstijl'. Dat zijn ontginningen van de uitgestrekte heidevelden die het oude-hoeven-landschap omringden. Deze werden in de 19e eeuw door de scholten ter hand genomen.

 

De wandeling duurt ongeveer 2½ uur en gaat soms over moeilijk begaanbaar terrein. Stevig schoeisel is gewenst! Deelname is gratis; voor de koffie of thee tijdens de pauze wordt een bijdrage gevraagd.

 

Inlichtingen bij Ton Reerink: reerink.fam@gmail.com of 0649938223.

   



Ander nieuws