Header image

Wat doet u als de stroom plotseling uitvalt?

ACHTERHOEK - Voorbereid op calamiteiten met de regionale risico-website.

Burgemeesters vergaderen bij kaarslicht Wat doet u als de stroom plotseling uitvalt? Bent u voorbereid, net als de burgemeesters van Winterswijk, Berkelland, Oost Gelre en Aalten? Overal in Nederland kan iets gebeuren. Ook bij u in de buurt. Het is belangrijk om te weten welke risico’s in uw omgeving het meest waarschijnlijk zijn, wat u zelf kunt doen als er iets gebeurt, hoe u de gevolgen kunt beperken en wat de overheid en hulpdiensten doen in zo’n situatie. Daarom is er een regionale website ontwikkeld over risico’s en veiligheid in uw omgeving.

De stroom viel niet echt uit tijdens de vergadering van de vier burgemeesters. Gelukkig maar. Ze willen u vooral laten zien dat ze zich bewust zijn van het belang van een goede voorbereiding. En natuurlijk hopen de burgemeesters dat hun inwoners zich op dezelfde manier goed voorbereiden, bijvoorbeeld door een kijkje te nemen op de nieuwe website met informatie over risico’s in de regio. Zodat u ook weet hoe u moet handelen.

Wat kunt u zelf bijvoorbeeld doen bij stroomstoring? U kunt als uw telefoon het nog doet, bellen naar 0800-9009 voor meer informatie over een stroomstoring. Bel verder niet onnodig om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Als de stroomstoring langer duurt dan twee uur, krijgt u informatie via Omroep Gelderland (via de ether FM 103,5 MHz). Een radio op batterijen is dan belangrijk om in huis te hebben. Ook wordt aangeraden alle elektrische apparaten en gas uit te schakelen als deze in gebruik waren tijdens de stoomuitval. Via de website van uw gemeente kunt u met één klik een flink aantal scenario’s bekijken, met daarbij tips wat u kunt doen als zich zoiets voordoet.

Gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland en de Veiligheidsregio hebben de afgelopen periode bekeken welke risico’s in deze regio het meest waarschijnlijk zijn. Voor deze risico’s leest u op de site wat u kunt doen om het te voorkomen, hoe u zich voorbereidt, en wat u kunt doen als het toch gebeurt. Ook hoe u wordt gewaarschuwd als het toch plaatsvindt en wat u dan van de overheid kunt verwachten is belangrijke informatie voor u. Bent u voorbereid op een calamiteit? Wel als u daar zelf voor zorgt. Bekijk daarom de risico-website via de website van uw gemeente of rechtstreeks via www.vnog.nl/risicocommunicatie.



Ander nieuws