Header image

Waterkrachtcentrales Achterhoek stap dichterbij

ACHTERHOEK - Waterschap Rijn en IJssel heeft vier partijen gevonden die in de Achterhoek aan de slag gaan met het winnen van energie uit stuwen. Het gaat in totaal om acht stuwen in de Berkel en de Oude IJssel.

Het waterschap wil in 2025 100 procent energieneutraal zijn en gaat daarom duurzame energie opwekken. Behalve windmolens zijn er mogelijkheden voor het realiseren van een waterkrachtcentrale bij een stuw. Op de aangewezen locaties is er voldoende verval (hoogteverschil) en voldoende wateraanbod. 

Afgelopen najaar konden geïnteresseerde marktpartijen zich melden bij het Waterschap. Na verschillende gesprekken zijn de volgende initiatiefnemers gekozen: 

- Voor de centrales in de Berkel: Deepwater-Energy (stuwen Rekken, Mallum en Haarlo) en Lochem Energie (Lochem en Eefde)
- Bij de stuwen in de Oude IJssel krijgen de coöperatie Waterkracht (Voorst en ‘De Pol’ bij Gaanderen) en EQA Projects (Ulft) de kans 

Vissen
Er zijn nog wel een aantal belangrijke voorwaarden waar de partijen aan moeten voldoen. Zo mogen vissen niet te lijden hebben van de waterkrachtcentrales, en mogen de nieuwe initiatieven geen negatieve gevolgen hebben voor de waterkwaliteit en de hoeveelheid water in de twee rivieren. Ook mogen ze geen hinder opleveren bij de afvoer van water via de stuwen.

De 4 partijen kunnen hun voorstel de komende tijd verder gaan uitwerken. Bij de stuw in Doesburg wordt al gewerkt aan de realisatie van een waterkrachtcentrale. 

Lees ook: Hoogteverschil én water in je achtertuin? Begin een waterkrachtcentrale

Door mediapartner Omroep GelderlandAnder nieuws