Header image

Weinig politie op het platteland: 112-fotograaf soms eerder

ACHTERHOEK - De magere bezetting, en langere aanrijtijden van hulpdiensten zijn goed te merken. Zo ook bij de 112-fotografen. Geert Jelsma, 112-fotograaf bij nieuwswebsite LokaalGelderland, is geregeld eerder bij een ongeval dan de politie. "Ik maak geregeld mee dat ik eerder ben dan de hulpdiensten" vertelt hij. 

De Commissarissen van de Koning in Nederland maken zich zorgen omdat er steeds minder politie te zien is op het platteland. Dienders richten zich steeds meer op de grote steden. In de Achterhoek is de politiebezetting vooral laag. Zo heeft de burgemeester van Lochem al laten weten een topoverleg te willen over de politiezorg. 

"Een tijd geleden was er een brand in een kelderbox. Ik was toen in de buurt dus ging er direct naar toe. Toen ik aankwam keek ik als eerst of ik kon helpen omdat er nog geen hulpdiensten waren. Dit was niet het geval omdat de eigenaren al bij de box liepen" vertelt Jelsma. De fotograaf kijkt altijd eerst of hij kan helpen, vertelt hij. Zo niet dan gaat hij aan de gang met zijn journalistieke taak. Soms kan hij de politie nog helpen met zijn foto's: "Bij die kelderboxbrand vroeg de politie of ik iets verdachts gezien had. En of ik mijn beeldmateriaal op wilde sturen. Dat is natuurlijk geen probleem als het hulp biedt bij het onderzoek."

Lees ook: 
- Crimineel worden? Doe het in de Achterhoek
- Lochemse burgemeester wil topoverleg over politiezorg op platteland

Door mediapartner LokaalGelderlandAnder nieuws