Header image

Wild eten in de Achterhoek van start

CULINAIRE VERWENNERIJ IN HERFST EN WINTER

ACHTERHOEK – Het wildseizoen is geopend! Vanaf deze week kan er bij 31 Achterhoekse restaurants van wildgerechten worden genoten. Welke dat zijn is te vinden op de website www.wildetenindeachterhoek.nl. Maandag was de feestelijke start bij de Strandlodge in Winterswijk, een van de 31 aangesloten restaurants. De wildgerechten staan tot en met eind december op de kaart. Vele landgenoten maken gebruik van de aantrekkelijke arrangementen, te vinden op genoemde website als ook in de 100 pagina’s dikke (gratis) brochure die verkrijgbaar is bij VVV’s en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme.

In de Achterhoek is het culinair genieten. Wat denk je van een bitterballetje van het duivenboutje, in berkenbier gestoofd konijn met bloedworst en mirabellen? Of gebakken balkenbrij van wildzwijn? Een met kruidenkorst gebakken reebok rugfilet met ravioli van spitskool is ook niet te versmaden! Uiteraard wordt ook de gewone hazenpeper en een fazant met zuurkool geserveerd. Ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteiten; slechts één punt is uniform: de door alle restau­rants gezamenlijk gekozen wildwijn.

Dit jaar is de Montes Limited Selection Cabernet-Carménère 2010 uit Colchagua Valley - Chili geleverd door Verbunt Wijnkopers, tot wildwijn van het jaar verkozen. Viña Montes wordt internationaal gezien als één van de meest toonaangevende wijnhuizen uit Chili. De verkiezing tot wildwijn van 2011 is slechts één van de vele prijzen die Montes op zijn naam heeft staan. De wijn heeft veel body, maar ook een vriendelijk karakter. De kleur is robijnrood en je ruikt in het glas geuren van zwart fruit, butterscotch en specerijen. De wijn is gerijpt op Frans eiken, te herkennen aan de vanillegeur. De afdronk is stevig en tanninerijk met een subtiele zoetheid. Het geheel komt perfect tot zijn recht in een combinatie met wildgerechten zoals reerug of hertenbiefstuk.

“WILD! De beste recepten van restaurants uit de Achterhoek” is de titel van het receptenboek, dat in samenwerking met Uitgeverij Terra Lannoo op de markt is gebracht. Een kleurrijk boek van 208 pagina’s met veel recepten die eenvoudig thuis klaar te maken zijn. Niet alleen voor het najaar, maar juist ook veel recepten voor de andere seizoenen zodat je het hele jaar door van wild kunt genieten. Je leest ook waar het wild vandaan komt, welke soorten wild er zijn, hoe het staat met het wildbeheer en waarom er op wild wordt gejaagd. De recepten zijn geleverd door de restaurants die meedoen aan ‘Wild eten in de Achterhoek’. Het boek is te koop bij de boekhandel in heel ons land maar natuurlijk ook op www.wildetenindeachterhoek.nl. De verkoopprijs bedraagt € 24,95.

Veel hotels hebben, al dan niet in samenwerking met restaurants, een- of meerdaagse arrangementen uitgebracht. De arrangementen variëren van een zesgangendiner met overnachting, ontbijtbuffet en herfstwandeltocht tot een dagarrangement waarbij je een Achterhoeks safaripicknickmand meekrijgt gevuld met broodhapjes van Achterhoeks meel, Achterhoeks wild én meer. En wat te denken van een culinair verwen­arrangement? Of een tiengangendiner? Een combinatie met een trektocht per ouderwetse 2CV door de Achterhoek met lekkere hapjes voor onderweg? Uiteraard zijn er ook bijzondere wijnarrangementen, zodat iedere wildsoort optimaal tot zijn recht komt. Veel belangstelling is ieder jaar ook voor de speciale wildavonden, waarbij vaak live muziek is of een diner dansant. Het is deze herfst culinair genieten in de Achterhoek!

Alle informatie over Wild eten in de Achterhoek is vermeld in de gratis wildbrochure. Deze is nu verkrijgbaar bij de grotere VVV’s in ons land en te bestellen in de webwinkel van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, www.achterhoek.nl en www.wildetenindeachterhoek.nl



Ander nieuws