Header image

WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord dalen

ACHTERHOEK - De arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord verbetert. In de maand augustus werden er minder WW-uitkeringen verstrekt. Deze afname is zichtbaar in de meeste sectoren. Verder waren er meer vacatures en minder kortdurend geregistreerde werkzoekenden. De kansen voor werkzoekenden verschillen wel tussen regio's en beroepen.

Afname WW-uitkeringen Stedendriehoek en Noordwest Veluwe in meeste sectoren

Eind augustus telde de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe 15.880 lopende WW-uitkeringen. Dat is 5,1% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in de regio daalde in augustus met 2,1% ten opzichte van juli. Dat is een afname van 348 uitkeringen. Vergeleken met vorig jaar augustus verstrekte UWV in de regio 1,5% (239) meer WW-uitkeringen.

De afname van WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe doet zich voor in de meeste sectoren. Een uitzondering hierop is het onderwijs. In deze sector stijgen de WW-uitkeringen, net als in de vorige maand. Deze ontwikkeling doet zich vaker voor in de zomermaanden, doordat tijdelijke contracten in veel gevallen aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Ook bij bouwarbeiders is dit seizoeneffect zichtbaar. Het aantal lopende WW-uitkeringen aan bouwarbeiders blijft ongeveer gelijk, ondanks het sterke herstel in de bouw. Door de bouwvak worden tijdelijke contracten beëindigd en stijgt het aantal nieuwe WW-uitkeringen aan bouwarbeiders. Dit aantal ligt met 75 echter wel beduidend lager dan vorig jaar augustus, toen er 150 nieuwe WW-uitkeringen aan bouwarbeiders bij kwamen.

Eind augustus telde Twente 17.058 lopende WW-uitkeringen. Dat is 5,2% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Twente daalde in augustus met 0,3% ten opzichte van juli. Dat is een afname van 55 uitkeringen. Vergeleken met vorig jaar augustus verstrekte UWV in Twente 1,0% (165) meer WW-uitkeringen.

De afname van WW-uitkeringen in Twente doet zich voor in de meeste sectoren. Een uitzondering hierop is het onderwijs. In deze sector stijgen de WW-uitkeringen, net als in de vorige maand. Deze ontwikkeling doet zich vaker voor in de zomermaanden, doordat tijdelijke contracten in veel gevallen aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Ook bij bouwarbeiders is dit seizoeneffect zichtbaar. Het aantal lopende WW-uitkeringen aan bouwarbeiders neemt eind augustus toe tot bijna 1.400, ondanks het sterke herstel in de bouw. Door de bouwvak worden tijdelijke contracten beëindigd en stijgt het aantal nieuwe WW-uitkeringen aan bouwarbeiders.

Eind augustus telde Regio Zwolle 14.024 lopende WW-uitkeringen. Dat is 5,3% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Regio Zwolle daalde in augustus met 1,3% ten opzichte van juli. Dat is een afname van 186 uitkeringen. Vergeleken met vorig jaar augustus verstrekte UWV in Regio Zwolle 2,1% (294) meer WW-uitkeringen.

De afname van WW-uitkeringen in Regio Zwolle doet zich voor in de meeste sectoren. Een uitzondering hierop is het onderwijs. In deze sector stijgen de WW-uitkeringen, net als in de vorige maand. Deze ontwikkeling doet zich vaker voor in de zomermaanden, doordat tijdelijke contracten in veel gevallen aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Ook bij bouwarbeiders is dit seizoeneffect zichtbaar. Het aantal lopende WW-uitkeringen aan bouwarbeiders blijft ongeveer gelijk, ondanks het sterke herstel in de bouw. Door de bouwvak worden tijdelijke contracten beëindigd en stijgt het aantal nieuwe WW-uitkeringen aan bouwarbeiders. Dit aantal ligt met 167 echter wel beduidend lager dan vorig jaar augustus, toen er 445 nieuwe WW-uitkeringen aan bouwarbeiders bij kwamen.

 

Door het economisch herstel verbetert ook de arbeidsmarkt. Er zijn in Overijssel en Gelderland Noord 17% meer vacatures dan een jaar geleden. Ook zijn er 15% minder kortdurend geregistreerde werkzoekenden (met een maximale werkloosheidsduur van 6 maanden). Dit betekent meer kansen voor werkzoekenden en meer knelpunten voor werkgevers om aan personeel te komen. Er zijn wel verschillen tussen de regio's. In Regio Zwolle en in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe is de arbeidsmarktspanning toegenomen naar een gemiddelde spanning. Dit is de verhouding tussen openstaande vacatures en kortdurend geregistreerde werkzoekenden. In Twente is de arbeidsmarkt nog steeds ruim. Wel komen er steeds meer vacatures per werkzoekende beschikbaar. Ook in Twente beweegt de arbeidsmarkt dus steeds meer richting een gemiddelde spanning.

Ook tussen beroepsgroepen zijn er verschillen. In Overijssel en Gelderland Noord is er alleen bij ICT sprake van een krappe arbeidsmarkt (zie ook de afbeelding hierna). Dit betekent dat werkgevers moeite hebben om ICT vacatures te vervullen. Voor deze beroepsgroep zijn er meer vacatures dan beschikbare kortdurend werkzoekenden. Binnen de andere beroepsgroepen zijn er wél specifieke beroepen waarvoor werkgevers moeite hebben om aan geschikt personeel te komen. Zo zijn er kansen voor werkzoekende ingenieurs, monteurs, artsen, verpleegkundigen (mbo), gespecialiseerd verpleegkundigen, accountants, juristen en verschillende soorten docenten.



Ander nieuws