Header image

Achterhoek gaat door met ‘transities’ in sociaal domein

DOETINCHEM - De gemeenten in de Achterhoek zetten de voorbereidingen op de 'transities' in het sociale domein voort. Dat hebben de Achterhoekse colleges deze zomer met elkaar afgesproken. Het besluit betekent dat in de komende maanden wordt bekeken hoe de eventuele veranderingen in de Wet Werken naar Vermogen, AWBZ/Wmo en Jeugdzorg het beste zijn vorm te geven.

Met het uiteenvallen van het kabinet, zijn ook de plannen voor de Wet Werken naar Vermogen, de decentralisaties van de extramurale begeleiding (ook wel de uitbreiding van de Wmo met de functie begeleiding genoemd) en Jeugdzorg deels in de ijskast komen te staan. Toch houden de Achterhoekse gemeenten er rekening mee, dat veel plannen na de verkiezingen alsnog doorgaan, mogelijk in aangepaste vorm. Daar wil de Achterhoek op voorbereid zijn.

Extra tijd als kans Daarnaast zien de colleges de ‘extra tijd’ die hen nu wordt geboden, als een kans. “Het Lenteakkoord betekent in elk geval uitstel van de invoerdatum van de Wet Werken naar Vermogen (of een vergelijkbare wet) en de decentralisaties met minimaal een jaar. Dit betekent minder druk op het proces, tijd voor herbezinning, tijd om de visie te verdiepen. Dit uitstel biedt dus kansen”, aldus de gezamenlijke gemeenten.

Verdiepingsslag De gemeenten benutten de verkregen kansen vooral voor een extra verdiepingsslag. Zo is het streven om van abstracte visies en uitgangspunten te komen tot concrete doelen. Ook bekijken de gemeenten de gezamenlijke raakvlakken. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat er antwoord wordt gezocht op de vraag: Hoe vertaal je de nieuwe termen ‘eigen kracht en verantwoordelijkheid’ en ‘één gezin, één plan, één aanspreekpunt’ binnen de drie transities en in onderlinge samenhang met elkaar? En hoe kan deze manier van werken gebiedsgericht ingevuld worden?

Geen definitieve besluiten Definitieve besluiten zijn de komende tijd echter nog niet aan de orde. Die hangen uiteindelijk af van de plannen van het nieuwe kabinet. “Wij willen vooral ook de kans benutten om straks niet alleen ‘systeemeigenaar’ te zijn, dus alleen de nieuwe taken uit te voeren. Maar om juist het systeem minder ingewikkeld te maken en dicht bij de burger te organiseren. In feite zouden onze inwoners niets moeten merken dat het om verschillende maatregelen en wet- en regelgeving gaat. Inwoners hebben baat bij een integrale aanpak van hun probleem, daar gaan wij nu mee aan de slag”, aldus de gemeenten.



Ander nieuws