De Graafschap houdt punten in Doetinchem.

Doetinchem - De Graafschap heeft in een ijzig koud stadion De Vijverberg vrijdagavond met 1-0 gewonnen van Helmond Sport. Mark Diemers werd de matchwinner. Hij maakte na een klein kwartier de enige treffer van de wedstrijd. Daryl van Mieghem miste vlak voor tijd een strafschop.

Bij De Graafschap begonnen Myenty Abena en Sjoerd Ars in de basis. Eerstgenoemde verving Bart Straalman en Ars speelde in plaats van de wat grieperige Van Mieghem, die wel kon invallen. De Graafschap begon in de vrieskou voortvarend aan de wedstrijd. In de eerste fase stond Helmond constant onder druk en dat resulteerde na elf minuten bijna in de 1-0 via Sjoerd Ars, die Helmond-doelman Stijn van Gassel ternauwernood zag keren.

Twee minuten later was het alsnog raak via Mark Diemers. Hij profiteerde van een zoveelste fout in de defensie van de gasten: 1-0. Het had na een kwartier al lang en breed 2-0 kunnen staan, ware het niet dat Tarik Tissoudali - na een schitterende pass van Lars Nieuwpoort - Van Gassel op zijn weg naar het doel vond. Een minuut later, uit de corner die volgde, hield Van Gassel met kunst en vliegwerk een inzet van Ars uit zijn doel.

Bednarek met reddingen

Na twintig minuten werd Helmond ook eindelijk gevaarlijk. Een kopbal van Bram Zwanen eindigde in het zijnet. Daarna was het de beurt aan Filip Bednarek om zich te onderscheiden. Zoals zo vaak dit seizoen redde de Poolse sluitpost de Superboeren, ditmaal stond hij op de goede plek bij gevaarlijke kopballen van Charlton Vicento en Jordy Thomassen. Voordat de rust aanbrak schoot Diemers aan de andere kant nog rakelings over.

In de tweede helft had De Graafschap de touwtjes in handen, maar vergat het via onder meer Fabian Serrarens en Sjoerd Ars de 2-0 te maken. Zo bleef de genadeklap voor Helmond lange tijd uit en werd het hachelijk toen Bednarek moest redden op een schot van Vicento. In de 87e minuut leek het publiek eindelijk opgelucht te kunnen juichen, toen Diemers een strafschop versierde na een overtreding van Dylan de Braal. Invaller Van Mieghem bleef in de vrieskou niet koel genoeg en miste de penalty. Het was nog even billenknijpen, maar de misser deerde niet: 1-0 eindstand en drie punten!

Bron: De Graafschap