Header image

Expertdag Samen Leren Ondernemen groot succes

DOETINCHEM- De bomvolle kantine van AOC Oost is gevuld met 120 mensen. MBO en HBO studenten, leerlingen van Het Groene Lyceum, ondernemers en experts uit Twente, de Achterhoek en de Liemers. Voor het eerst wordt de Expertdag Samen Leren Ondernemen georganiseerd. Ondernemers leggen een vraag over hun bedrijf neer bij een groep studenten. Vandaag kunnen ze speeddaten met experts uit het vak. Van een financieel tot een veevoeder expert. Als ook een melkrobot en een jongvee voedingsspecialist schuiven aan. Projectcoördinator Alfons van Den Belt: “Een unieke samenwerking die voor alle partijen wat oplevert. De studenten sparren met ondernemers en experts. Op 25 april presenteren ze hun conclusies.”

Studenten van AOC Oost, locaties Almelo, Doetinchem en Twello, maar ook van de Christelijke Agrarische Hogeschool uit Dronten en de STOAS uit Wageningen zijn in groepen verdeeld en hebben ieder een bedrijfsvraag voorgelegd gekregen van een ondernemer uit de regio. Na de opstartdag op 7 februari in Dronten werken ze een aantal maanden samen om het probleem en de oplossing voor de ondernemer goed in kaart te brengen.

Arie Mentink heeft een gemengd bedrijf met melkvee en vleesvarkens. Zijn dochter Els stapt op termijn bij in het boerenbedrijf. Hun vraag is: hoe kan onze kalverenopfok verbeteren? Studenten Rolf Vos, Jordi Blankenvoort, Stefan Bosman, Koos van Eck en Karlijn Haselbekke gingen hier mee aan de slag. Op de Expertdag schuiven na een korte introductie de verschillende experts van de Rabobank, Agruniek Rijnvallei, Lely en Sloten (onderdeel van Nutreco) bij hen aan tafel. Derdejaars MBO-student Karlijn Haselbekke: “Accountmanager Jan Heijnk van de Rabobank zette met ons de financiële aspecten op een rij. Export Sales Manager Cozijn Bos van Sloten- een internationaal bedrijf met als specialisme jongdiervoeders- stelde ons allerlei vragen over ziektes. Hoe is het gesteld met de hygiëne en wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan als kalveren sterven? Hij heeft ons snel laten inzien, dat we met ons onderzoek een deel van de oplossing lieten liggen. Niet pas ingrijpen als een kalf bijvoorbeeld al diaree heeft, maar al veel eerder zodat de weerstand van de kalveren al voor hun geboorte wordt verbeterd.” Arie en Els Mentink kijken met plezier terug op de dag: Arie: “Betrokken studenten in combinatie met experts die er toe doen. Zo wordt er op allerlei manieren naar onze vraag gekeken. De voeding van onze veestapel hebben we al goed in kaart. Mijn dochter Els is dierwetenschapper en momenteel werkzaam als sales manager bij Denkavit Ingredients. Zij adviseert regelmatig over de samenstelling van ons voer. We zijn benieuwd wat de studenten ons gaan adviseren, zodat we bijvoorbeeld ook de kalverensterfte nog iets meer kunnen laten dalen. Els: “De meerwaarde zat voor mij ook in de combinatie van studenten en specialisten. En door het speeddaten werden er ook vragen gesteld waarbij studenten nog niet bij hadden stilgestaan. Uiteindelijk zal dat het advies aan ons ten goede komen.”



Ander nieuws