Header image

Gemeente Doetinchem past beleid detailhandel aan

DOETINCHEM - Het winkellandschap in Nederland is de laatste jaren onderhevig aan ingrijpende veranderingen. Consumenten kopen steeds meer online, de economisch onzekere tijden maken consumenten voorzichtiger met het uitgeven van hun geld, de ‘beleveniseconomie’ heeft haar intrede gedaan, klanten verwachten optimaal comfort en service, het inwoneraantal zal niet langer toenemen terwijl de mobiliteit juist een tegengestelde ontwikkeling laat zien. Dit heeft vanzelfsprekend ook gevolgen voor de detailhandelsstructuur in de gemeente Doetinchem. Daarom is het detailhandelbeleid van de gemeente Doetinchem geactualiseerd. Deze is opgesteld in samenwerking met partners.

Het huidige detailhandelsbeleid dateert uit 2008. Deze moet echter aangepast worden. Dit met name door de snel veranderende omgeving, de ontwikkeling van internetwinkels, de (Europese) wetgeving, regionale ontwikkelingen, de behoefte aan een gemeentelijk verzameldocument en de macro-economische situatie.

Er zijn drie belangrijke wijzigingen ten opzichte van het vorige beleidsdocument:

Volgens de Europese dienstenrichtlijn (2010) mag het al dan niet verlenen van een vergunning voor vestiging van een supermarkt niet meer afhangen van de economische impact. Alleen bij duurzame ontwrichting van de winkelstructuur mag de gemeente economisch sturen, omdat daarmee het algemeen belang in het geding komt (leegstand, verpaupering, vandalisme). Er is sprake van duurzame ontwrichting als inwoners niet meer op een aanvaardbare afstand een supermarkt hebben. Dit is ongeveer 2 kilometer van huis in het stedelijk gebied. De gemeente Doetinchem hanteert de bestaande structuur. Daarnaast is er plaats voor nieuwe vestigingen van supermarkten op het Saronix terrein en Hamburgerbroek-Noord/Iseldoks.

Er komen steeds meer initiatieven binnen voor het starten van een internetwinkel. Daarmee gepaard gaat het feit dat er ook steeds meer handhavingsverzoeken op dit gebied bij de gemeente binnenkomen. De gemeente wil hier graag eenduidig en marktgericht mee omgaan. Ruimte om te ondernemen is daarbij belangrijk, heldere randvoorwaarden en criteria om oneerlijke concurrentie (bijvoorbeeld reguliere detailhandel op bedrijventerreinen) tegen te gaan onontbeerlijk. De gemeente Doetinchem kijkt hierbij vooral naar de ruimtelijke uitstraling van de internetwinkel. Binnen de nieuwe jurisprudentie mogen internetwinkels in panden met een bedrijfsbestemming alleen een opslagruimte met een verzendfunctie hebben. Het gemeentelijk beleid is ruimer (namelijk verwerking elektronische transactie, verzendfunctie, opslagfunctie, beperkte afhaalmogelijkheid). Internetwinkels in panden met een bedrijfsbestemming zijn alleen toegestaan, indien: 1) alleen een elektronische transactie tot stand komt, 2) de internetwinkel alleen een opslag- en verzendfunctie heeft en/of 3) de internetwinkel een beperkte afhaalmogelijkheid heeft. Indien bestaande internetwinkels meer functies hebben, dan een opslagruimte en verzendfunctie, dan moeten de ondernemers een afwijkingsbesluit aanvragen. Internetwinkels in panden met een bedrijfsbestemming mogen geen winkeluitstraling en uitstalling van te verkopen artikelen (geen showroom binnen of buiten) hebben. Bij een beperkte afhaalmogelijkheid moet het parkeren op eigen terrein opgelost worden.

Tot op heden was er nog geen richtlijn over het hanteren van een maximum aan m2 detailhandel in een tankstation. Om branchevervaging tegen te gaan willen wij een maximum van 50m2 netto winkelvloeroppervlak bij nieuwe verzoeken hanteren.

Het concept van deze beleidsnota komt binnenkort zes weken ter inzage te liggen.



Ander nieuws