Header image

Gemeente Doetinchem wil meer afval scheiden

DOETINCHEM - Afvalstoffen worden steeds waardevoller als grondstoffen. De gemeente Doetinchem is daarom bezig met nieuw afvalbeleid. Uitgangspunt is dat het huidige scheidingspercentage van 56% stijgt naar minimaal 65% in 2015. Het college van burgemeester en wethouders denkt dit te kunnen bereiken door de service op het inzamelen van herbruikbare afvalstromen (nieuwe grondstoffen) te vergroten, en op restafval te verlagen.

De gemeente neemt nog geen besluit over de manier waarop de service gewijzigd gaat worden. Invulling hiervan vindt plaats in het nog op te stellen afvalstoffenbeleidsplan. Hierover vindt in de herfst besluitvorming plaats. Voorbeelden van maatregelen zijn het ophalen van herbruikbare afvalstoffen aan huis (meer nog dan nu) en/of het uitdelen van kleinere rolemmers voor restafval.

Eventueel kan gebruik worden gemaakt van een financiële prikkel. De gemeente gaat dan bijvoorbeeld belonen voor het aanbieden van grondstoffen. Het omgekeerde is ook mogelijk: de aanbieder betaalt dan voor de hoeveelheid aangeboden restafval (‘de vervuiler betaalt’). De gemeenteraad praat hier verder over in de beeldvormende raad van 13 juni a.s.

Ter voorbereiding op het nieuwe afvalbeleidsplan is een inventarisatie uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de gemeente Doetinchem, in verhouding tot andere vergelijkbare gemeentes, een relatief lage afvalstoffenheffing heeft. Qua afvalscheiding scoort Doetinchem gemiddeld. Ook is uit de inventarisatie gebleken dat er nog veel gft, papier en plastic bij het restafval zit. Er valt dus nog een hoop winst te behalen.

Daarnaast is er een bewonersenquête gehouden. Daaruit bleek dat het merendeel van de inwoners van de gemeente Doetinchem tevreden is over de wijze waarop afval gescheiden wordt ingezameld. Stank en overlast, en ruimtebeslag zijn de belangrijkste redenen om geen afval te scheiden. 65% van onze inwoners kan zich vinden in het beginsel 'de vervuiler betaalt’. 65% van de Doetinchemmers heeft er moeite mee om restafval weg te moeten brengen naar ondergrondse containers in de wijk.



Ander nieuws