Header image

Nieuwe editie Design café Achterhoek in Doetinchem

DOETINCHEM - 21 juni is er weer een editie van Design Café Achterhoek. Verbeeldingskracht in zorgarchitectuur is dit keer het thema. Achttien architecten zijn de uitdaging aangegaan om een hedendaags poppenhuis te ontwerpen en te bouwen voor het project Doll’s House. Een project van initiator Peter Masselink, architect uit Doetinchem en vader van Sverre, Juliet en Imre*. Alle architecten hebben nagedacht over wat het betekent om een energiestofwisselingsziekte te hebben. De beleving van de werkelijkheid door kinderen met een beperking vormt hiermee het uitgangspunt van dit bijzondere project.

 

Gastsprekers

Deze avond schijnt een prachtig licht op een aantal van deze poppenhuizen. Daarbij geven de ontwerpende architecten een inspirerende toelichting over hoe zij tot dit resultaat zijn gekomen: Machiel Spaan (M3H architecten), Reonald Westerdijk (Reonald), Annemariken Hilberink (HilberinkBosch), Gerard van Heel (Gerard van Heel) en Peter Masselink (Peter Masselink, architect). Grafisch ontwerper Jan Haandrikman (Leitmotiv) die het prachtige boek bij dit project heeft ontworpen vertelt hoe het boek is ontstaan.                                       

 

De poppenhuizen zijn, als een reizende expositie, vanaf begin juli 2017 op verschillende plaatsen in Nederland te zien. Aan het eind van 2017 worden de poppenhuizen geveild. De opbrengsten komen ten goede aan Energy4all en Stofwisselkracht. Via hen wordt onderzoek naar energiestofwisselingsziektes en het vinden van een medicijn ondersteund. Het boek over dit project is deze avond te koop.

 

Verbeeldingskracht

Alle architecten kwamen met een eigen antwoord in de vorm van poppenhuizen die kinderen met een energiestofwisselingsziekte nieuwe speelmogelijkheden bieden, die de wereld in hun bed brengen of door middel van een krachtig beeld laten zien wat het hebben van een dergelijke ziekte betekent. Vanzelfsprekende ruimtelijke ordening als binnen en buiten zijn na het zien en ervaren van de ontworpen poppenhuizen niet vanzelfsprekend meer. Het poppenhuis als speel-, leer-, onderzoeks- en kunstobject daagt uit, prikkelt en neemt ons ‘gewone’ mensen mee in een mooie, bijzondere wereld, die zomaar de wereld van speciale kinderen zou kunnen zijn.


 

Essay

Ko Jacobs, directeur Academie van Bouwkunst van Artez Hogeschool voor de kunsten, schreef een essay over poppenhuizen bij dit project. Een fragment uit het essay: “De associaties die het poppenhuis oproept, zijn weliswaar individueel van aard, maar ze zijn ook gevormd door de cultuur waarin we zijn opgegroeid en waarin we leven. En omdat we ons met dit project in ‘architectonisch circuit’ bevinden, zal het poppenhuis ongetwijfeld ook associaties oproepen met bouwpakketten en maquettes.”

 

Aanmelden

Aanmelden via www.gruitpoort.nl

Toegang: € 7,50

 

Wat: Design Café Achterhoek
Wanneer: 21 juni 2017, (19.30u -22.00u)

Waar: Gruitpoort, Hofstraat 2 Doetinchem
Onderwerp: Verbeeldingskracht in zorgarchitectuur

Foto: 

Atelier Puuur is met dit poppenhuis één van de deelnemende architectenbureaus aan het project Doll’s house.

Meer info via: dolls-house.nl



Ander nieuws