Header image

Onderzoek supportersrellen: 37 verdachten aangehouden

DOETINCHEM - Een rechercheteam heeft de afgelopen periode een uitgebreid onderzoek ingesteld naar aanleiding van de supportersrellen die op zondagmiddag 25 maart aan het eind van de eredivisiewedstrijd tussen De Graafschap en Feijenoord plaatsvonden. Eén beveiligingsambtenaar raakte daarbij gewond. In totaal zijn 37 verdachten aange-houden en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Aan het eind van de week zal het rechercheteam de bevindingen van haar onderzoek (vijf ordners) met verklaringen over de supportersrellen aan de officier van justitie overhandigen.

Aanleiding voor dit omvangrijke politieonderzoek was de confrontatie tussen Feijenoord- en De Graafschapsupporters in het Doetinchemse stadion. Dit vond destijds tegen het eind van de wedstrijd plaats. Achter de tribunes ontstond een confrontatie tussen tientallen supporters van beide verenigingen.

De beveiligers van De Graafschap hebben op professionele wijze beide partijen gescheiden en samen met politie en ME weten te voorkomen dat de situatie verder escaleerde. Eén medewerkster van de beveiligingsorganisatie raakte gewond nadat een supporter haar in haar rug sprong. Een tweede medewerker raakte ook bijna gewond door een slagvoorwerp en beiden hebben aangifte gedaan. De impact op de beveiligingsbeambten en stewards was enorm.

Gezien de ernst van de supportersrellen is een politieonderzoek gestart en hebben rechercheurs tientallen getuigen verhoord. Onder hen bevonden zich beveiligingsbeambten, stewards, politiemensen en bezoekers van de wedstrijd.

Vervolgens bleken er ook met mobieltjes beelden van de vechtpartij te zijn gemaakt. Die beelden werden bekeken en geanalyseerd. Belangrijk was om te zien wie als mogelijke verdachte aangemerkt kon worden. Dit werk kostte veel tijd.

De beelden werden door politiemensen in de regio Achterhoek en Rotterdam bekeken om zo de namen van de potentiële verdachten te achterhalen. Er werden enkele verdachten herkend en tijdens het politieonderzoek waren ook al meerdere namen van verdachten bekend geworden.

Hierna werd een selectie gemaakt van verdachten, die in overleg met de officier van justitie èn op grond van de geldende regelgeving voor opsporingsberichtgeving aan het publiek getoond konden worden.

Begin april werden mensen die bij de vechtpartij betrokken waren geweest, opgeroepen zich bij de politie te melden, anders zouden de beelden van de verdachten openbaar gemaakt worden. Dit bericht werd via de media en de politiekanalen verspreid en kreeg veel aandacht, ook op de social media. Dit had tot gevolg dat één jongeman zich meldde, maar hij bleek geen verdachte in het onderzoek.

In overleg met het Openbaar Ministerie werden uiteindelijk begin mei vijftien foto’s van verdachten op de opsporingssite van de politie (www.depolitiezoekt.nl) geplaatst. Ook dit werd via de media en de politiekanalen bekend gemaakt. Dezelfde dag nog meldden zich meerdere personen bij diverse politiebureaus in de regio. De identiteit van dertien van de vijftien personen werd bekend, omdat zij door kijkers van de politiesite werden herkend of zichzelf meldden. De foto’s van betrokkenen werden na positieve herkenning direct van de politiesite gehaald.

Inmiddels bedroeg het aantal verdachten 37. Zij zijn vervolgens ontboden op het politiebureau in Doetinchem en aangehouden voor openlijke geweldpleging. De verdachten zijn tussen de 19 en 46 jaar oud en komen zowel uit de Achterhoek als Rotterdam en omgeving. Enkele verdachten komen uit andere plaatsen in het land. Allen zijn verhoord en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Het Openbaar Ministerie zal de zaken beoordelen. De verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan openlijk geweld zullen worden vervolgd. Omdat het gaat om geweld dat is gericht tegen politie en beveiligers, worden de straffen met 150% verhoogd.



Ander nieuws